Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Letande på Facebook friar misshandelsdömd

Annons

Misshandelsoffret fick ett namn på den som slagit honom. Letade på Facebook och kände igen honom. Varför en 37-åring dömdes för misshandeln. Nu frias han – därför att offret sett honom på Facebook!”...bevisvärdet av fotokonfrontationen minskar genom att X före fotokonfrontationen sett bilder på Y på Facebook”, skriver hovrätten.

Det var den 22 december 2011 som en då bara 17-årig yngling slogs medvetslös i en trappuppgång vid Sturegatan. Han hade gått från krogen till en efterfest och fick ta emot åtminstone två knytnävsslag och föll av det andra så illa att han tappade medvetandet. En tidigare flickvän blev vitten till händelsen och har även hon pekat ut den dömde 37-åringen.

Ingen av dem kände igen våldsverkaren men fick av bekanta namnet på en trolig gärningsman. Båda sökte de sedan på Facebook och säger sig ha känt igen 37-åringen. De pekade sedan var för sig ut denne vid polisens fotokonfrontation.
Att det gått till så berättade både offer och vittne i tingsrätten, vilket också blev föremål för diskussion i rätten. Försvaret protesterade och hävdade att utpekandet inte var tillförlitligt då både vitten och offer sett bilderna på Facebook.

37-åringen är tidigare dömd för allvarlig vålds- vapen- och narkotikabrottslighet. Han nekar dock till att ens ha varit på platsen. I stället hävdar han att han somnat på soffan hos en bekant som i rätten sträckte sig så långt som till att under ed intyga att 37-åringen varit hos honom när han själv somnade men inte när han vaknade.
Falu tingsrätt tar till sig försvarets invändningar om Facebook-bilderna, konstaterar att det förtar värdet av fotokonfrontationen men konstaterar att det ”inte ska överdrivas”. Rätten anser att det ändå skett en identifiering sedan 37-åringen känts igen av dem som föreslagit namnet till offer och vittne som sedan själva konstaterat att han var gärningsmannen.
I tingsrätten dömdes därför 37-åringen till skyddstillsyn med 80 timmar samhällstjänst, motsvarande tre månaders fängelse. Samt att betala ett skadestånd om 36 200 kronor.

Hovrätten ställer betydligt högre krav.
I den friande domen påpekas att ”stor försiktighet har ansetts påkallad” vid identifiering då vitten eller målsägare pekat ut för dem tidigare okända personer. Det vägs in att båda varit alkoholpåverkade.
Liksom just att de sett bilder på en möjlig gärningsman på Facebook och därmed fått en förutfattad mening.
Även kamratens vittnesmål om att 37-åringen varit hos honom vägs in som ”visst stöd” för hans eget förnekande när hovrätten finner att det inte bevisats ”bortom rimligt tvivel” att han är gärningsmannen.
– Jag är glad att hovrätten tagit till sig vad vi sagt om faran i att de tittat på Facebook och sedan gjort utpekandet, säger försvararen, advokat Carl-Oscar Morgården till DD.
Det speciella med det egna sökande på Facebook och de konsekvenser det nu fick skulle kunna betyda att målet förs upp i Högsta domstolen.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se