Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leve kärleken!

Just nu vajar flaggorna i Stockholm för att fira principen om alla likas värde. Årets Pride står i full blom. Samtidigt har flaggorna bryskt tagits ned på andra håll.
Homofobin lever i allra högsta välmående runt över hela vår jord.

Ryssland har blivit den senaste symbolen för homofobi. Detta då duman nyligen röstat för en ”anti-gaylag”, som förbjuder utländska besökare att öppet visa sin homosexualitet.
Men redan tidigare har det varit förbjudet för ryska medborgare att ”propagera för icke-traditionella sexuella relationer, till exempel att vifta med Pride-flaggor, eller öppet stödja homosexuellas ställning i samhället. Någon Prideparad är därmed inte tillåten i landet.

En stor del av oss som bor i Sverige i dag tycker att Rysslands agerande i hbtq-frågor är uppseendeveckande och visar en förskräcklig människosyn.
Men, vi bör veta att det här är en lag som är populär i Ryssland. För i Ryssland ses homosexualitet som en sjukdom, homosexuella anses vara perversa och abnorma. Något som gör att ryssar som attraheras av människor av samma kön kryper in så långt det bara går i garderoben.

Det här är ett synsätt som även rättfärdigar våld och övergrepp mot hbtq-personer. De senaste dagarnas rapporter om hur nynazister med hjälp av falska dejtingannonser lockar till sig unga homosexuella män för att misshandla och tortera dem är inget annat än avskyvärda.

Men samtidigt underblåser ryska politiker hatstämningen mot homosexuella genom homofoba uttalanden, och de har folket med sig.
Ryssarna är inte ensamma i sin homoskräck.

Homofobin frodas över hela världen. I mer än 85 av världens länder är homosexualitet ett brott. Straffskalan varierar, från böter, fängelse, spöstraff till dödsstraff.
Och det var inte så länge sedan som homosexualitet även i Sverige betraktades som ett brott och därefter som en sjukdom. Det finns fortfarande svenskar som ser kärlek mellan människor av samma kön som något äckligt, perverst.
Men de allra flesta svenskar ser inte längre homosexualitet som något abnormt.

Det som har hänt i Sverige under de senaste decennierna är att människor har vågat ifrågasätta rådande normer och vad som ansågs som självklart. Vågat strida för sin och andras rätt till kärlek. Modiga människor som vi bör sända en tacksamhetens tanke.
Runt om på vår jord finns i dag människor som strider för exakt samma sak, i sina länder. Människor vi bör ge vårt fulla stöd. För principen om allas lika värde.

Anna Norling