Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lex Maria av hundbettsfall

Landstinget Dalarna gör genom chefsläkare Annica Lindell Lang i Ludvika en Lex Maria-anmälan.
En patient har utsatts för ökad risk att drabbas av en vårdskada efter hundbett.

Patienten kom till en vårdcentral i Västerbergslagen i oktober 2012 efter att ha blivit biten av en hund. Såret behandlades dock inte enligt gällande rutiner för djurbett. Patienten kom tillbakas två gånger de närmaste dagarna då ingen förbättring skett. Vårdcentralen uppfattade inte de nytillkomna symtomen på sårinfektion som allvarliga.

Efter besök på jourmottagningen Ludvika lasarett skickades patienten till akuten i Falun och vidare till ortopedkliniken där såret öppnades, spolades rent och intravenös antibiotikabehandling sattes in. Patienten kunde skrivas ut från kliniken några dagar senare. Patienten har ännu inte återfått full rörlighet i handleden utan rehabiliteringen fortsätter.

– En försenad upptäckt av en sårinfektion leder till onödigt lidande och kan ge bestående skada. I det här fallet upptäcktes sårinfektionen när patienten sökte på nytt ett dygn senare och adekvat behandling sattes in, säger Annica Lindell Lang.