Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Licensreglerna skärps

Leksands rekonstruktion fortsätter att röra upp känslor i hockeysverige. Konkurrerande allsvenska klubbar, eller framför allt deras fans, beskyller bland annat serieledaren för att syssla med ekonomisk doping.
Nu skärper Ishockeyförbundet kraven på klubbar som genomgår en rekonstruktion.

– Tidigare har det räckt att en klubb klarar rekonstruktionen, nu måste man kunna visa upp ett positivt eget kapital också, annars kan det bli fråga om nedflyttning, säger Mikael Peterson, generalsekreterare på Ishockeyförbundet.
I torsdags godkände en klar majoritet av klubbens 150 fordringsägare den ackordsuppgörelse som innebär att 75 procent av Leksands IF Ishockey AB:s och Leksands IF Fastighet AB:s skulder avskrivs.

Resterande 25 procent ska klubben nu betala senast den 31 augusti 2013.
– Och så måste dom, under våren 2014, kunna visa upp ett positivt eget kapital, tillägger Mikael Peterson.
Ishockeyförbundets nya regler innebär nämligen att klubbar som genomgår en rekonstruktion automatiskt kommer in i det så kallade kontrollåret. Tidigare har detta bara gällt klubbar som inför säsongen visat upp ett negativt kapital.

Vad händer om Leksand inte kan visa upp detta positiva kapital?
– Då kan licensnämnden säga till förbunds- styrelsen att dom inte rekommenderar licens för den aktuella klubben. Det blir fråga om nedflyttning, och då är det divisionen under som gäller, berättar Peterson, som inte vill uttala sig om det ”snack” som varit kring Leksands rekonstruktion.
– Vi uttalar oss inte i en enskild klubb, vi ser till att skapa generella regelverk.

Så att ni gör den här ändringen nu beror inte på Leksands rekonstruktion?
– Nej, det här är inget Leksandskopplat. Vi gör det här för tydlighetens skull.

Elin Broman