Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liffnerstipendiet till Göran Greider

Ett grattis är på sin plats till Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider. På tisdagen kunde han glädja sig över ytterligare ett pris: Aftonbladets Axel Liffner-stipendium.

”Göran Greiders eld är inte den första i Sverige, men den största”, motiverar juryn beslutet.

Priset instiftades 1984 när Aftonbladets dåvarande kulturredaktör Axel Liffner gick i pension. Han blev också den allra förste som mottog stipendiet.
Sedan dess har stipendiet, som är på 30 000 kronor, delats ut varje år till en kulturjournalist som kombinerar djup kunskap om konst och kultur med ett lyhört sinne för kulturjournalistikens språk och uttrycksmedel.

Den jury som utsett DD:s chefredaktör till 2012 års mottagare av priset konstaterar att han är ”allt som opponerar mot överklassen”.
I sin gärning är han inte bara en väl läst ledarskribent i denna tidning.
Juryn, som består av Aftonbladets kulturredaktion, har när de utsåg Göran Greider till den senaste stipendiaten i ordningen noterat att han åker runt omkring i landet och samlar den spridda oppositionen; ”en nutida strindbergsk folktribun och folkbildare”. Han är född 1959, vilket gjort att han därför känner fabriksmänniskan strömma genom århundradet.
”Han måste göra sig omöjlig. Han måste älska sin meningsmotståndare som en gåta därför att hans klassfiendes befrielse är till slut också hans.

Bland tidigare mottagare av Axel Liffner-stipendiet märks bland Kerstin M Lundberg, Madeleine Grive, Johan Ehrenberg, Anita Goldman, Gunnar Fredriksson och Göran Rosenberg.