Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ligan tillverkade dopningspreparat företagsmässigt

I mejlen mellan medlemmarna talar de om ”företaget”. Om hur var och en ska”avlönas” för sina insatser. Om affärsmässiga risker med och om värdet i hot och våld som affärsmetod. Hanteringen av elva miljoner doser dopningsmedel gör ligan till den största i sitt slag i Sverige.

Huvudmännen och de flesta av de ”anställda”, totalt 13 personer, greps i ett välplanerat tillslag den 8 maj förra året. I en villa i Borlänge beslagtogs en fungerande fabrik för tillverkning av tabletter med dopningsmedel och narkotikaklassad psykofarmaka.

Bland de gripna fanns två anställda vid Trafikverket. Det var i den enes villa ligan tillverkade preparat som ligan distribuerat. I ett förhör berättar mannens hustru resignerat hur hon övertygats att tro att mannen och ligans chef, hans gamle skolkamrat, ägande sig åt att tillverka ”hälsopreparat”.

Åklagaren krävde att mannen skulle dömas till nio års fängelse men han kom att få fyra år som nu fastställs.
Den andre trafikanställde frikändes från brottsmisstankarna och har nyligen begärt ersättning för tiden i häkte och ekonomiska förluster i samband med att han tvangs säga upp sin anställning.

Ligan har verkat från Stockholm men genom att huvudmannen, 37-årige ”Ck” är uppväxt i Borlänge kom han att involvera flera gamla skolkamrater i brottslighet. Som exempelvis mannen som upplät sin villa för tillverkningen.
Anmärkningsvärt många i ligan är tidigare ostraffade, men det finns också tydliga kopplingar till organiserade brottslgihet. Exempelvis har en medlem i det kriminella nätverket Hells Angels verkat som ligans ”torped” till hans greps och dömdes för grov misshandel i ett annat mål.
36-årige ledaren ”Ck” har de senaste arbetat som jurist och modell men har en gammal dom till sju års fängelse för grova narkotika- och ekobrott i sina meriter.

Gubb Jan Stigson
gubb-jan.stigson@daladem.se