Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lillkyrkan fungerar som ungdomens källa

Ungdomens källa ”finns” i Björbo lillkyrka.
Här träffas samhällets äldre män – över 75 år – en gång i veckan för att minnas, trivas och motionera hjärncellerna.
– Snittåldern ligger kring 83 år och tillsammans representerar vi tusen års livserfarenhet, förklarar Alex Svensson, 76, med ett leende.

Diakonen Catharina Wiberg är initiativtagare till ”Käringfritt-träffarna”, som pågått sedan i början av förra året.
– Det behövdes ett forum där mogna herrar kunde samtala, förklarar hon.
Ett dussintal män deltar och närmare hälften av dem är ”oknuggä”, vilket i det här fallet innebär att de inte är födda och uppväxta i samhället.

– När jag flyttade hit för sju år sedan kände jag inte en enda ortsbo. Nu vet jag till och med en del om bygdens historia, berättar Ingvar Sundberg, 78.
Träffarna inleds med fika och redan innan kaffet hällts upp är berättandet i gång.
Deltagarna har samtalat om Björbos utveckling, den lokala servicenäringens historia, översvämningar, militärtjänstgöring, jakt och inte minst lokala profiler.

– Träben-Albert, Kerstipers Gustav och Nybygg-Olle är tre av många fantastiska personligheter som vi minns med glädje och saknad.
Inge Kvist, 81, beskriver entreprenörandan som imponerande och inflyttaren Sune Back, 78, är smått lyrisk när han talar om naturen och miljön. Under träffarna har också Sven-Olov Enmalm, 85, berättat om Björbo Snickeri och Ture Sjöberg, 76, om hembyn Källbäcken och dess historia. Gunnar Fors, snart 90, och Olle Permats, 87, har berättat jakthistorier och Alex Svensson om Svenssons loges historia och sina många utlandsäventyr.
– Dessutom brukar vi prisa läkarvetenskapen, som håller oss vid liv, skämtar Inge Kvist.

Två ur gruppen har under senare tid också ”infiltrerat” damernas tisdagsgrupp, som börjar sina träffar med sittande gymnastik och fortsätter med aktiviteter som bingo och diskussion.
Deltagarna i Käringfritt konstaterar att samlingarna är en ”ungdomens källa” genom att den bidrar till att hålla dem vitala, relativt unga och på bra humör.
– Vi är ju så vansinnigt trevliga allihop, förklarar Alex Svensson och lockar till skratt.

Inget av det som avhandlas under träffarna skrivs – tyvärr – ner eller dokumenteras på annat sätt.
– Vi kan berätta vad som helst i trygg vetskap om att vi alla sannolikt glömt bort det vi hört innan vi kommer hem. Det kallas minnes­sekretess.

Kent Olsson/DT