Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linda fick gå in först av kunderna

Nu är landets 19:e Ikea invigt. Och nog har det varit en stor händelse i Borlänge och för hela Dalarna. Linda Nygårds från Boda kyrkby, Rättvik, var först i kön och fick en fåtölj.

Annons

180 medarbetare stod i startgroparna tidigt på morgonen och för kommunledningen var det en stor dag.
Mycket dalfolk kom för att vara med om Ikea-invigningen. Det har kommit 100 lastbilar med släp för att fylla det nya varuhuset.

För kommunens ledning är det glatt. Jan Bohman, kommunalråd i Borlänge, deltar i en frukost före öppnandet för personal, politiker, media och särskilt inbjudna inalles 300-400 personer. Han träffar många som tycker det är bra med Ikea i Borlänge. Det lockar till sig investerare och bostadsbyggare.
– Det är enklare att prata för Borlänge, säger han.

Och på plats är Lars Ivarsson. Han lyser som en sol. Han har varit med i planerna från början.
– Det började 2007 med att vi var några som träffades i ett rum med gardinerna för, säger Lars Ivarsson.
Sedan har planerna rullat på. I närmare sju år. Byggplanerna har också överklagats och det har varit processer. Det var i maj 2012 som det kom besked om att bygget kunde sättas igång. Och redan på försommaren började pålningen.

Lars Ivarsson jämför ytan i den nya stadsdelen med fotbollsplaner.
– Det är som nio stycken Domnarvsvallen, säger han.
– Många svåra beslut har tagits, säger Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande.

De första femtio i kön fick gå in i en inhägnad och välja var sin sittplats. Linda Nygårds från Boda kyrkby var först och hade valt en röd fåtölj med tillhörande fotpall.
– Jag började köa halv åtta i går kväll, säger hon.
Och de var tre från familjen som var det tre första. Tillsammans fick de två fåtöljer med fotpallar samt en gungstol.

Men de fick sitta ute hela natten och ända tills varuhuset öppnade klockan tio. Då fick Linda Nygårds tillsammans med varuhuschefen Johan Nestor gå in först av alla.
Linda Olsson, från Borlänge, är en av de nyanställda på Ikea och har fått jobb på restaurangen. Hon har tidigare jobbat på café i Borlänge centrum men började på Ikea 26 augusti. Men efter en veckas teori och sedan praktik i två veckor i Sundsvall står hon startklar.
– Vi har gjort 30-40 räksmörgåsar före öppning och sedan får vi göra fler under dagen.

Hon är glad att ha fått jobbet på Ikea. Det är ett 40-tal anställda som fått jobb i restaurangen. Det är flera som Linda har jobbat ihop med på tidigare arbetsplats.
Håkan Svedman, landschef, är på plats i Borlänge. Som vd är han med på nyöppningar och har varit med på tre öppningar i landet på kort tid.

Ute på gården utanför är det invigning med stocksågning och Borlänge skolors musikkår och drillning. Mycket folk står i kö och det går lugnt tillväga. Sedan släpps kön in och varuhuset är öppet.

Ilse Vornanen
ilse.vornanen@daladem.se