Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linnea, 21, har fått ärofyllt stipendium

I går delades det ut ett stipendium till organistens Ebbe Königs minne. Och det var  Linnea Nygren, 21, som fick motta det.

Ebbe Königs stipendium har delats ut åtta gånger under det senaste 13 åren.
Bland annat har organisten och körledaren Olov Risberg mottagit priset tidigare. Men i år står Linnea Nygren från Horndal i rampljuset.
– Jag fick veta förra helgen att jag skulle få stipendiet, vilket är jättekul, säger Linnea Nygren.
Själv har 21-åringen sysslat med musik sedan barndomsben. Redan i tredje klass plockade hon upp blockflöjten och därefter har instrumenten bytt av varandra.
Men just nu är det fokus på sång och gärna inom jazzen.
För att få möjlighet att få motta stipendiet, som är instiftat av Föreningen Ebbe Königs Minne, ska man gärna ha en anknytning till Avesta Musikskola.
– Eller åtminstone till bygden, förklarar Göran Hultqvist, utvecklingsledare inom musikskolan
– Och på väg mot högre mål, fyller Solveig Ericsson in.
Båda två sitter med i den kommitté som beslutar kring vem som slutligen får motta det ärofyllda stipendiet på 5 000 kronor.
För Linnea Nygren betyder utmärkelsen en hel del. Och att musiken kommer att ha en fortsatt central roll i hennes liv framöver, försäkrar hon.
– Planen nu är att studera klart vid Sjöviks folkhögskola där jag pluggar körledning och jazzpiano. Sen kommer jag nog frilansa som sångerska och forsätta med mitt egna material.
Linnea Nygren, 21 år, tilldelades i går Ebbe Königs stipendium. Den 9 november är det konsertdags i Avesta Kyrka, där hon officiellt ska motta utmärkelsen.

Sofie Lind
sofie.lind@daladem.se

Om Ebbe König

Föddes år 1909 i Borgsjö församling, men flyttade till Avesta år 1939.

Var i första hand utbildad skollärare och organist.

Grundade Avesta Musikskola.