Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linnea Holgersson krönika: Jag ska fira min första jul – på nederländskt sätt

Annons

Nu har jag bott i Nederländerna i två år. För er som inte vet (ja alltså, typ alla som läser detta) så flyttade jag hit efter att ha pluggat i Amsterdam en termin, och efter att ha bott i Stockholm i ett år inte kunde släppa tanken på att faktiskt bo och jobba i Amsterdam. Sagt och gjort, efter året i Stockholm bokade jag en enkelbiljett till Nederländerna för att se hur det gick. Nu firar jag mitt andra år här, vilket känns helt sjukt eftersom jag inte lyckats hålla mig i samma stad i mer än 1 år sedan jag flyttade ifrån Borlänge.

Sagt och gjort, efter året i Stockholm bokade jag en enkelbiljett till Nederländerna för att se hur det gick.

Det gäller inte bara att göra sig hemmastadd i en ny stad, utan också i ett nytt land. När jag flyttade hit så kunde jag inte tro att Nederländernas kultur kunde skilja sig särskilt mycket från den svenska, eller ens från den kultur som finns i norra Europa. Men nu när jag snart ska fira mitt första riktiga julfirande här i Nederländerna, så har jag insett hur fel jag hade.

I Nederländerna firar man för det första inte jul, man firar Sinterklaas. Vad är då Sinterklaas? Jo, det är en högtid som kan likställas med jul, men som också på många sätt är helt olika.

Sinterklaas firas den 5 december. Redan där blev jag riktigt förvånad, nästan chockad! Vi i Sverige vet ju att vi är speciella som firar jul den 24 december, och inte den 25 december (dock också 25, men i andra länder är den 24:de en vanlig arbetsdag). Men att gå så långt på tjuvjulandet att man firar det redan 19-20 dagar innan jul, kändes som en chock.

Sinterklaas firas den 5 december.

Och som ni kanske förstått så finns det ingen jultomte med i bilden. Det finns en Sinterklaas. Han kan likställas med om påven, och jultomten skulle få ett barn ihop. Sinterklaas kommer till Nederländerna redan i mitten av november i en båt från Spanien. Som sin följeslagare har han Zwarte Piet. Om Sinterklaas trodde att det var han alla snackade om varje år, så trodde han fel. Zwarte Piet är den som alla tidningar, sociala medier och protester snackar om varje år, med enligt mig, goda orsaker. Den här krönikan ska inte handla om den debatten, men om ni vill veta mer så kan ni googla ’Zwarte Piet’.

Tillbaka till Sinterklaas, vad händer då den 5 december? Jo, då samlas hela den nederländska familjen för att fira ’jul’ eller Sinterklaas. Det görs med en middag med hela familjen och sedan paketutdelning. Men det är ingen vanlig paketutdelning, inför den 5 december har hela familjen dragit lott om vem som man ska ge paketet till. Vem man ska ge sin present till är hemligt. Presenten ska vara något som kan knytas an till den andra personen, och det ska vara hemmagjort. Sedan ska man till detta skriva en rolig dikt – typ som ett julrim.

Det kommer såklart bli kul, dock så känner jag mig lite orolig över det där julrimmet, eftersom det måste vara på nederländska.

I år ska jag som sagt fira Sinterklaas på riktigt med min pojkväns familj. Det kommer såklart bli kul, dock så känner jag mig lite orolig över det där julrimmet, eftersom det måste vara på nederländska.

Som tur är så ska han följa med mig hem till Borlänge för att fira RIKTIGA julafton. Då ska jag ge honom hela den riktiga Dala-jul upplevelsen.

Topp: Robyn har äntligen släppt en ny skiva! Den är precis inte vad jag trodde att den skulle vara, på ett så himla positivt sätt.

Bott: Mumford and Sons har precis släppt en ny skiva som jag hann somna innan den var slut. Riktigt. Tråkig.

Linnea Holgersson

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips