Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linnea Holgersson: "Shoppingsugna behöver självbehärskning av stål"

Annons

Det är svårt att på nätet skrolla förbi flödet i sociala medier utan att överösas med reklam. Det kan vara riktad reklam, sponsrade inlägg, influenser marketing, dold reklam, reklam, reklam, köp, köp, köp.

Jag vet inte hur det är med er, men för mig är det svårt att kolla igenom mitt flöde utan att lägga till minst tio saker på min "Att köpa lista".

Köpsuget känns ofta intensivt, som när jag såg en person jag följer i sociala medier som la ut ett par jättecoola snorgröna cowboyboots och jag kände starkt: JAG MÅSTE HA DEM!

Detta ha-begär går ofta över på någon timme, ibland till och med på några minuter. Och när känslan av att jag måste ha denna vara avtagits, inser jag hur enkelt det är att påverkas av reklam, men också att impuls och spontanitet styr att det blir ett köp. Det är lätt eftersom allt finns länkat och färdigt att direkt läggas i den digitala varukorten för inköp.

Jag vet att jag tillhör målgruppen som förväntas nappa på sådant här direkt. Jag är 25 år och köpsugen, men har tidigare aldrig litat på internetshopping. Jag har alltid föredragit att faktiskt gå till en butik för att köpa det jag vill ha. I en fysisk butik så kan man känna på varan, kanske prova den och känna sig för om gröna cowboyboots verkligen är något som känns rätt för mig.

Men så, när jag slutligen vågade mig på att testa internetshopping har det blivit allt svårare för mig att vistas på sociala medier. Där är det svårare att hålla tillbaka impulsen att köpa.

Med bara några få knapptryckningar kan det där klädesplagget som ser så snyggt ut, vara på väg hem till mig. Det här är säkert något som många redan upptäckte för cirka 10 år sedan, men det är ganska nytt för mig och något som min plånbok får lida för allt mer och mer.

Värst är det kanske med all hudvård och kosmetika som attackerar en så fort man öppnar sociala medier. Jag ska inte förneka att jag inte har dragits in i det rejält. Jag följer skönhetsbloggare vars badrumsskåp säkert är mer värt än allt jag äger sammanlagt och allt är förpackat i glansiga, lyxiga tuber.

Det är krämer och verktyg som jag inte ens visste att man kunde använda: sheet mask, eye gel, snigelsekret (ja det är ett återfuktande serum), skin food (en allroundkräm som jag faktiskt älskar), beauty skin cloth (en slags handduk som ska vara bättre för håret), glow booster och ansiktsborstar. Ja, ni hör ju, listan är oändlig.

Detta är produkter som jag nog skulle ha varit lyckligt ovetande om, ifall det inte hade varit för mitt flöde i Instagram.

Instagram har fått mig att spendera mer pengar på skönhetsvård än vad jag någonsin gjort tidigare. Innan Instagram köpte jag det som fanns tillgängligt på H&M, eller det som min kompis sa funkade bra för henne. Men när jag ser skönhetsbloggarnas glossiga, rosiga kinder en trist torsdagskväll när jag skrollar igenom mitt flöde, tvekar jag inte en sekund att trycka "KÖP".

Men vad jag efter en tid insåg, var att de där spontanköpen som jag gjorde, sällan aldrig funkade särskilt bra för mig. Kläderna jag köpte tröttnade jag på direkt, eller ens aldrig använde. Produkterna jag provade funkade helt enkelt inte för min hy eller mitt hår och har nu också blivit liggande.

Ironiskt nog har jag insett att min hud mår som allra bäst ju mindre produkter jag använder.

Jag tror att det bästa egentligen är när man får fundera, känna och prova sig fram innan man bestämmer sig för att köpa något.

Jag hade önskat att det fanns en app som kunde hindra en från att spontanshoppa. Tänk om det funnits en app som, innan jag hinner trycka på "köp", visar en bild på mig i snorgröna cowboyboots eller med ett rödflammigt ansikte. Det hade varit varmt välkommet.

Linnea Holgersson

Bott: Mörkare mornar innebär att det är omöjligt att vakna på morgonen utan att känna sig som ett skeppsvrak.

Topp: Denna topp hör ihop med min bott, och är ett tips! För att vakna lättare på morgonen lämnar jag gardinerna öppna för att vakna till dagsljuset.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons