Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Linor orsakade skador för 250 000

Det pågår mitt i Smedjebacken och är ett såväl olagligt, livsfarligt som synnerligen kostsamt fiske.
Vid tre tillfällen under sommaren har fiskelinor trasslat in sig i kraftstationens turbiner och ställt till med skador, som blivit dyra att reparera.

Tony Eriksson är drifttekniker på kommunens energibolag Seab och berättar om fritidsfiskares vanskliga jakt på Kolbäcksåns attraktiva regnbågslax.

– Det är fiskeförbud på båda sidor om kraftstationen men det är en del som inte bryr sig om det utan med risk för eget liv tar sig ut på fjärrvärmerören under centrumbron för att kunna slänga ut sina linor med beten, påpekar Eriksson.
Tre gånger i sommar har linor dragits in i turbinernas skovlar med driftstopp och reparationer som följd.

– Det är grova och spunna linor på 0.35 till 0.40 millimeter och dras de längre in i turbinerna kan de förorsaka skador på tätningar och det var vad som hände i somras. En ny packning kostar 67 000 kronor.
– Vi får lov att ta hit tekniker utifrån och rekrytera en kranbil som lyfter ur turbinerna. Det tar en dag att reparera en turbin.

Totalt hamnade sommarens reparationsnota på 250 000 kronor.
Tony Eriksson konstaterar att det var tur för bolaget att stoppen inte inträffade förra sommaren, då magasinen var fyllda och turbinerna i gång hela tiden.
– Förra året satte vi produktionsrekord med 6,2 miljoner kilowattimmar och hade det blivit stopp då hade vi förlorat mycket pengar. Den här torra sommaren har turbinerna gått sparsamt. Men det är när turbinerna är i gång som de som brukar fiska kommer hit eftersom regnbågen söker sig till strömmande vatten.
Fisket är både olagligt – och livsfarligt.

– Ramlar någon i när turbinerna är i gång är man chanslös. Jag har sagt till vid ett par tillfällen när jag sett fiskare balansera på rören men det har inte hjälpt. Det är en tidsfråga innan det händer något allvarligt.
Enligt Erikssons uppfattning är problemet är ganska nytt.
– Tidigare stod man inte så nära turbinerna och fiskade. Nu sker det på ett vårdslöst sätt. Det skulle för övrigt vara till hjälp om det dök upp kontrollanter då och då för jag tvivlar på att de som fiskar här har köpt fiskekort.

Både Tony Eriksson och hans arbetsgivare anser att det måste sättas upp ett stängsel för att hindra tillträde till undersidan av bron, kompletterade med tydliga skyltar om fiskeförbud.
Roger Sjöberg på kommunens utvecklingsenhet tror dock inte det räcker:
– Nej, det går att stå längre ifrån och släppa ut linorna. Jag tror att det enda raka är att införa fiskeförbud mellan Kvarnstugan och bron.

Torbjörn Svensson/DT