Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lions hjälper flyktingar i Turkiet: "Varje krona når fram"

Mattias Öberg från Avesta kommer att bli ordförande för hela Lions Sverige i maj. Innan dess ville ha på plats se hur Lions verksamhet fungerar.

Annons

– Vi säger att varje krona når fram, de omkostnader vi har betalas med medlemsavgifter. Nu har jag själv sett det.

Han har nyss kommit hem från Turkiet där han var med och delades ut matpaket, hygienpaket och barnpaket i flyktingläger och i Istanbul där mängder av flyktingar från Syrien finns.

– I lägren har de ingenting, säger Mattias Öberg. De bor i tält med jordgolv. De har ingen mat, inget rent vatten, ingen el - ingenting.

Lions Sverige tar hjälp av lokala Lionsklubbar. Med pengar som samlats ini Sverige köps förnödenheter på plats och packas av frivilliga lionsmedlemmar.

Med på resan var också nuvarande ordförande Annica Nordell och projektledaren för insamlingen till de syriska flyktingbarnen Åke Nyquist.

– Vi delade ut matpaket, som räcker en månad, till 450 familjer, berättar Mattias Öberg.

Dessutom delades babypaket, hygienpaket och leksaker ut

Mattias Öberg hade med sig en resväska med lego, som samlats in i Avesta.

– Barnen hade ingenting, inte en enda leksak. Vi delade upp legot så att alla fick en lite påse med klossar. Vilka leenden vi fick se.

Lions hade kontakt med en högt uppsatt delstatschef som ansvarar för migrationen.

– Vi fick hjälp av honom, berättar Mattias Öberg. Det är han som ansvarar för de nya läger som ska byggas upp för flyktingar som skickas tillbaka från Grekland. Jag frågade hur mycket pengar han har till det. Ingenting, svarade han.

Lions betalar för att få låna en skola så att flyktingbarnen kan få gå i skola när de vanliga eleverna går hem på eftermiddagen. Syrianska lärare ställer upp i skolan.

Mattias Öberg frågade barnen hur många som brukade få lägga sig hungriga, alla räckte upp handen.

– När jag frågade vad de drömde om, fick jag inga svar alls. Jag har mött så många sjuka och undernärda barn, berättar Mattis Öberg. I lägren finns nästan bara barn, kvinnor och äldre män. De yngre männen är döda eller har flytt.

Lions hjälper också flyktingar i Istanbul där man räknar med att det finns mellan en halv och en miljon syriska flyktingar. Mattias Öberg berättar att många bor i källare. De har ingen möjlighet att laga mat eller sköta hygienen

– Lions har köpt 11 000 sovsäckar till flyktingarna, men de har fastnat i den turkiska byråkratin och ligger i ett lager.

Mattias Öberg berättar att resan till Turkiet verkligen påverkat honom.

– Innan jag åkte tyckte jag att jag hade en del problem. Men flyktingarna har det så otroligt dåligt och det känns som om enda hjälpen är att få slut på kriget, Men kan vi hjälpa till på vägen så ska vi göra det.

Lions hade i december samlat in 4,4 miljoner till flyktingarna. De pengarna används nu. En ny insamling är på gång.

På resan fick han också bekräftat att varje krona når fram.

– Det blev en utbildningsresa för mig som har påverkat mig kraftigt.