Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa hjälper folk hitta lokala matvaror

Intresset för närproducerad mat och dryck ökar. Det intygar falubördiga Lisa Jungell, som med sajten Gårdsnära har gjort över 2 000 bönder och lokala livsmedelstillverkare sökbara – ett initiativ som nu uppmärksammas av näringslivet.

Webbplatsen är en söktjänst där kunden kan hitta närproducerade matvaror på sin ort eller i den närmaste regionen. Nästan 2 150 företag har registrerat sig på sajten sedan starten i juni förra året, varav 120 i Dalarna.

– Vi kallar oss för relationsförmedlare mellan bönder och konsumenter, säger Lisa Jungell skämtsamt.
– Min sambo och jag är engagerade i samhällsfrågor och tycker att det är svårt att hitta bra mat och veta var den kommer från. Det var därför vi startade Gårdsnära, fortsätter hon.
Lisa Jungell, som i dag bor i Åre, upplever att allt fler vill veta mer om matens ursprung.
– Matskandaler föder också sådana reaktioner. Man vill ha kontroll och veta vad som har hänt med maten.

Söktjänsten har väckt uppmärksamhet. Lisa Jungell berättar att hon och hennes medarbetare har fått intresseförfrågningar från bland andra Norge, Danmark och Schweiz. Dessutom har de kvalat in i uttagningen av nominerade till Jämtlands entreprenörsgala, i klassen IT-entreprenörer.
– Superkul!

Målet är att kunna leva på Gårdsnära – trots att webbplatsen är gratis för användarna.
– Vi har plustjänster för dem som vill annonsera eller lägga in fler bilder. Första året har ägnats åt att etablera verksamheten men alldeles före helgen tog vi vårt första steg mot intäkter när vi släppte en app. Sajten fungerar lika bra med telefon, dator eller läsplatta, men appen är ytterligare en förenkling, säger Lisa Jungell.

Jennie-Lie Kjörnsberg
jennie-lie.kjornsberg@daladem.se