Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Pehrsdotter: Så blir du gladare och klokare eller både och

Vi är i studentpresentsfunderartider. Det är nån månad kvar och tråden på Messenger med de närmaste släktingarna har redan börjat ringla sig lång. Släktens tidigare studenter (alltså dem i den här student-generationen, inte en själv) har fått paintball med mera inklusive middag med mostrarna och kusinerna och klättring och ölprovning på mikrobryggeri inklusive middag med samma mostrar och kusiner, och så vidare, typ såna grejer. Vi ger liksom bort oss själva, kan en säga. Plus nån form av aktivitet, tillsammans med oss. För det är ju så roligt att göra nåt ihop.

Annons

Överhuvudtaget tror jag på det här med att göra saker tillsammans. Inte bara som studentpresent, alltså. Att dela en upplevelse är värt så himla mycket. Alldeles oavsett om den sker tillsammans med släkten, de närmaste vännerna eller folk en aldrig träffat på förr.

Läs också: Lisa Pehrsdotter: Ack bitterljuva student

Det kan handla om en orättvis (ja, vad hade vi för chans att vinna när vi hade knallblå overaller och det andra laget hade camouflage-beigea och knappt syntes i terrängen?!) paintballmatch med några halvgamla mostrar och kusiner i lite spridda åldrar eller en konsert där alla sjunger med i hela låtarna, inte bara refrängen, eller ett samtal mellan några människor på ett podium och en liten publik nedanför som frågar och lyssnar, eller en fotbollsmatch i division fyra där publiken skriker sig hes. Upplevelser. Som vi delar med dem som är där och upplever det tillsammans med oss.

Det händer grejer med oss då, tror jag. Vi skrattar eller tänker efter en stund. Blir gladare eller klokare eller både och.

Det händer grejer med oss då, tror jag. Vi skrattar eller tänker efter en stund. Blir gladare eller klokare eller både och.

Och det är också där jag tänker att vi som tidning kan hjälpa till och fylla en funktion, utöver nyhetsförmedlandet, granskandet och det, som hör till själva vår basverksamhet. Vi kan hjälpa till att skapa de här gemensamma upplevelserna.

Läs också: Lisa Pehrsdotter: Granskning ska kännas

Och jag tror att det är bra för samtliga. Inte bara dem som är där. Inte bara oss som redaktion. Utan samtliga.

Det ligger ju nära tillhands att dra fram våra Röda rummet-arrangemang, såklart. Det är nåt som Dala-Demokraten gjort i några år nu (sedan förra valrörelsen faktiskt) och som brukar handla om samtal med vår kulturredaktör Ulf Lundén och kanske musik, gärna nånstans där det inte händer såna saker superofta, gärna ett lite oväntat ställe, men alltid med tanken att det ska vara enkelt, i ordets bästa bemärkelse.

Läs också: Göran Greider och Åsa Linderborg snackar populism i Smedjebacken

Och känslan på de där kvällarna brukar just vara den att vi är ett gäng personer som inte känner varann och inte heller efter den här kvällen kommer att börja komma hem till varann och fika men som är med om nånting tillsammans, som är en del av nånting tillsammans och det är fasen fint så.

Jag tänker att det är en minst lika viktig roll som vi som redaktion ska spela.

För lika viktigt för demokratin som det är makthavare blir granskade, är att vi faktiskt möts och delar gemensamma upplevelser. I samtal med varann, eller genom att lyssna på ett samtal eller se en teaterföreställning eller vad det än må vara.

Vi ordnar fler Röda rummet i alla fall. Just nu vet vi inte exakt hur och var men förhoppningen är att göra nåt i samband med valet i början av september.

Och studentpresentsupplevelsen landar vi nog också så småningom. Mindre väsentligt för demokratin och det offentliga samtalet, troligtvis, men nog så trevligt för oss inblandade.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons