Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litet av antiklimax i Bergwallstoryn

Det blev onekligen litet av en antiklimax när förvaltningsrätten förkunnade sitt beslut igår kl 13 i Falun. Sture Bergwall hoppades möjligen på att redan idag bli en fri man, men det blir han inte och det är trots allt knappast överraskande.

Rättens beslut säger istället att han ska genomgå en ny rättspsykiatrisk undersökning och den ska genomföras av rättsmedicinalverket – dvs om Bergwall säger ja till det.

Han har inte genomgått en sådan undersökning sedan 1991. De fortgående besluten om tvångsvård har grundats på så gamla uppgifter.
Även om han säkert är besviken just nu och sörjer över att sitta ett tag till på Säter så innebär rättens dom med all sannolikhet att vägen till hans utträde ur tvångsvården har anträtts.

Rättsmedicinalverkets yttrande ska, om undersökningen blir av, komma i mitten av december. Man kan nog vara rätt säker på att utlåtandet om Bergwalls psyke blir långt mer positivt än tidigare.
Däremot står svenskt rättsväsende och svensk psykiatrisk vård inför en mycket lång golgatavandring för att det ska klarläggas hur rättsskandalen kunde inträffa.

I tisdagens ledare skrev jag om de nya uppgifter som framkommit genom Dan Josefssons bok ”Mannen som slutade ljuga”. Josefsson ger en ganska förskräckande bild av hur en klinik kan råka i händerna på – som han säger – en sektliknande psykologisk teori och guru.
Historien om Quick och Bergwall kommer att bli en långkörare. Det som meddelades igår lät som en cliffhanger, men det mesta pekar på att han har flyttat fram sina positioner.

Göran Greider
goran.greider@daladem.se