Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litterär resa ska följa biblioteksbesökare

van Bruggen kallar det en upplevelseresa. En litterär resa eller kommentar till verksamheten på biblioteket. På den resan ska vi få möta såväl Jules Verne och Leonardo da Vinci.

Just nu är verket utlagt på golvet i det lilla snickeriet på Kyrkogatan i Smedjebacken. Här håller litterära figurer på att ta form på kontursågade träskivor. Sågat och klart ska det sedan målas med färg och lasyr för att behålla den levande strukturen i trä. Inte ett helt ovanligt sätt att arbeta för konstnären van Bruggen, och de som är bekanta med hans arbeten kommer att känna igen sig.

Verket är långt ifrån färdigt. Det är kontursågade plywood bitar uppblandade med Frans van Bruggens skisser i kol på grovt omslagspapper.
Här tar historien form. En del av litteraturhistorien.
”Upplevelseresan” är ett i det närmaste 15 meter långt verk som ska pryda trapphuset till biblioteket. Höjden på verket som skall följa räcket är mellan 0,8 till 1,40 meter högt. Allt beroende på vad som sker under resans gång.

– Jag har inte bestämt vad det ska heta, men kanske Fabler och fantasi. Det är vad det handlar om.
Figurer vi känner igen ska ta plats.
– Inte bara skönlitterära figurer, understryker van Bruggen. Utan också figurer för att spegla faktaböcker.
Således har Leonardo da Vincis tekniska funderingar plats. Hans tankar på hur en man ska kunna vinna flygförmåga återskapats med hans egen skiss på hur luften skulle kunna erövras.

Riddare av den sorliga skepnaden Don Quijotte finns med genom hans trogne vapendragare Sancho Panza som en marionett på sin åsna.
Genom hela bilden och resan vindlar sig en livets flod.
– Sedan har jag tänkt att det ska bli kompletterat med en del citat från böcker under resan, förklarar konstnären.
– Förslag på sådana kan ges till mej via Facebook. Det ska inte bli nått klotterplank. Jag väljer kanske ut några som passar in.
Associationer till böcker är på detta sätt tänkt att följa besökaren in till biblioteket.

Christer Nyman
christer.nyman@daladem.se