Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litteraturen ska lyfta med eget hus

Ett Litteraturens Hus kan snart bli verklighet i Dalarna. Ett nytt nätverk har bildats med bland annat författare och representanter för Länsbiblioteket och flera andra organisationer. DD:s Ulf Lundén deltar i arbetet och stödjer helhjärtat satsningen.

Enligt initiativtagarna behöver litteraturen som konstform en helt egen arena för att utvecklas. Det finns redan ett litteraturhus i Göteborg och liknande initiativ är på gång i andra delar av landet.

Litteraturhuset i Dalarna ska vara verksam i hela länet. Tanken är att det skall ha sitt säte i Brunnsvik utanför Ludvika. Här skall djupare och mer seriösare samtal föras om litteratur. Lokalerna kan erbjudas till studiecirklar inom området. Här kan arrangeras debatter, workshops, skrivarkurser, seminarier, boksamlingar, boksläpp, arbetsmöjligheter för författare och översättare, fristadsförfattare, förlagsverksamhet och annan verksamhet som angår litteraturområdet.

Det ska ställas frågor kring litteraturens villkor i dagens alltmer digitala samhälle. Litteraturhuset skall ses som ett nytt och viktigt komplement till samtliga kommunala bibliotek i Dalarna. Det yttersta syftet är att stärka litteraturens ställning i länet. Biblioteken har ett bredare uppdrag och sysslar inte renodlat med litteraturen som konstform.

Enligt initiativtagarna är författarna en grupp av kulturskapare som ofta saknar både större sammanhang och en naturlig hemvist. Till skillnad mot bildkonsten finns ingen särskild egen konstinstitution.

Litteraturhuset skall knyta kontakter inte enbart inom länet utan även vara en aktör både på ett nationellt och internationellt plan.

Verksamheten är partipolitiskt och religiöst obunden och skall ske på icke-kommersiell grund.

– För mig i rollen som kulturredaktör för Dala-Demokraten är det helt naturligt att aktivt stödja och även medverka i dessa planer för ett litteraturens eget hus. Det handlar i grunden om demokrati där litteraturen utgör en viktig byggsten. Litteraturen som konstart måste värnas i tider där massmedier och kulturpolitik i praktiken vänder den ryggen, säger Ulf Lundén.

Fotnot: Interimsstyrelsen för Litteraturens Hus i Dalarna består av Bo G. Jansson, Prof. Emeritus Högskolan Dalarna; Lena Kallenberg, författare; Ulf Lundén, kulturredaktör Dala-Demokraten; Jörgen Hammarin, ABF; Ingvar Henriksson, politiker Ludvika; Torbjörn Lundgren, författare Författarförbundets regionombud i Dalarna. Malin Magnusson, Länsbiblioteket Dalarna; Suzanne Lazar Kommunal/Skådebanan; Zenita Bergman.