Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsmedel och skog är Sveriges framtid

De svenska jord- och skogsbrukarna är viktiga producenterna inom svenskt näringsliv. Jordbrukarna levererar närproducerade livsmedel av hög kvalitet och skogsägarna förser genom skogsindustrin svenska staten med exportintäkter på cirka 100 miljarder per år. Mjölkbönderna har en särställning eftersom de levererar vårt viktigaste livsmedel och varje mjölkproducent sysselsätter ytterligare minst fem personer i sin verksamhet. Mjölken är den dryck som innehåller mest näring i förhållande till klimatpåverkan. Dessutom levererar mjölkbönderna kött av bästa kvalitet och köper foder till sina djur för ansenliga belopp, vilket ger positiva injektioner till svenskt näringsliv.

MER DEBATT: Mjölken blir ett miljöhot

Överskottet av mjölk på världsmarknaden får en bitter smak när man betänker att det finns 700 miljoner människor i världen som lider av svält och fattigdom. Här finns det möjlighet för EU att visa sina muskler i stället för att använda vår svenska riksdag som ett transportkompani för sina detaljstyrningar.

När den franske jordbruksministern talar om "oss" så menar han de franska bönderna. När den finske kollegan talar om lantbruksnäringens villkor så menar han produktionen av jord- och skogsprodukter hos de finländska företagen. Sveriges landsbygdsminister och vår riksdag deklarerar vårt förhållande till EU.

Det som hindrar den svenska bonden att leva på sina livsmedel är import av varor som om de hade producerats i Sverige med samma metoder skulle bli polisanmälda. Vår export av arbetstillfällen till utlandet ger de svenska bönderna sämre lönsamhet och statskassan mindre intäkter.

MER DEBATT: Ge stöd till mjölkbönderna att ställa om

När det gäller vårt skogsbruk så finns råvaran till biodrivmedel i överflöd i Sveriges skogar. För att få igång produktionen måste riksdagen locka fram investerare genom att skapa långsiktiga spelregler och inte skattepålagor. Stödet till teknik och forskning måste mångdubblas om vi skall fortsätta klara den utländska konkurrensen. I dagens mediebrus får våra duktiga tekniker och forskare stå tillbaka för beskäftiga ekonomer, så kallade räknenissar.

Landsbygdspartiet oberoende är redo att ta sitt ansvar och omvandla teorier till praktisk och nyttig verksamhet utan onödiga regelverk. Vår målsättning är ökad sysselsättning genom att ta hem produktionen och därmed få en förbättrad handelsbalans. Kärnan i svensk näringslivsutveckling är en stabil och kraftfull landsbygdsutveckling.

Erika Sörengård, partiordförande

Alf Karlman, Stora Sundby

Landsbygdspartiet oberoende

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel