Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livsmedelsinspektör stoppar restaurang Masala i Mora

Mora kommuns livsmedelsinspektörer menar att det förekommer otillåten verksamhet vid restaurang Masala i Mora. Inspektören har därför utfärdat ett förbud mot den otillåtna verksamheten.

Den 12 november 2013 utförde två livsmedelsinspektörer från Mora kommun en planerad kontroll av Masalas verksamhet på Moragatan. Vid kontrollen noterades brister i hanteringen av livsmedel, separering och rengöring. I verksamheten rådde också oordning.

Miljökontoret gör bedömningen att säkra livsmedel inte kan produceras i verksamheten när inte god tillverkningssed och god hygienpraxis råder.

Vid kontrollen som gjordes på morgonen kunde verksamheten inte visa på lämpliga rutiner för nedkylning av livsmedel. Livsmedel som ska förvaras ska så fort som möjligt efter upphettning kylas ner till en temperatur som inte medför att en hälsorisk uppstår, skriver livsmedelsinspektörerna i sin anmälan.
Verksamheten hade inte heller lämpliga rutiner för livsmedel som varmhölls. Det ska finnas anordningar för att förvara livsmedel vid en lämplig temperatur så att inte att en hälsorisk uppstår.

I verksamheten förvarades utrustning, inredning, ovidkommande föremål och livsmedel på sådant sätt att det försvårade rengöring och möjliggjorde inte god livsmedelshygien. Risk för kontamination förekom vid förvaringen av livsmedel eftersom vissa livsmedel inte var förpackade på lämpligt sätt.
Livsmedelsavfall förvarades i frysbox och kylanläggning, råvaror och ingredienser ska förvaras under lämpliga förhållanden som förhindrar förskämning och skyddar mot kontaminering.
Verksamheten ska se till att ändamålsenliga nedkylningsrutiner finns. Vidare ska verksamheten kunna visa på att livsmedel som är varmhållna håller lämpliga temperaturer. Verksamheten ska även se till att lagring och separering sker på ett tillfredställande sätt.

Från den 12 november har Restaurang Masala tre veckor på sig att överklaga beslutet.

Håkan Eriksson
hakan.eriksson@daladem.se