Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Livsmedelsupphandlingen straffar bort små leverantörer"

Milko och Siljans Chark skickade överklagar sex Dalakommuners livsmedelsupphandling.
- Vi vill ha konkurrens, men utvärderingen av anbud straffar bort de små leverantörerna och i det här sammanhanget blir till och med Milko och Siljans Chark små, säger Mikael Martinsson, Milko.

Varken Milko eller Siljans Chark fick några leveranser när Borlänge, Falun, Ludvika, Säter, Smedjebacken och Gagnef handlade upp livsmedel.
- Vi tycker att det är viktigt att det blir en debatt om vilka urvalskriterier som väljs så att inte framtida upphandlingar direkt diskvalificerar lokalt producerade livsmedel från små och medelstora producenter, säger Mikael Martinsson, försäljnings- och distributionschef på Milko.
Både Milko och Siljans Chark arbetar för att uppmuntra och hjälpa små lokala livsmedelsproducenter. Milko levererar till exempel till små gårdsmejerier och många av Milkos leverantörer har också egna små företag.
Mikael Martinsson berättar att mindre leverantörer straffas i den nuvarande systemet. I upphandlingen krävs att flera olika produkter och fska kunna levereras och att de ska förpackas på ett visst sätt. Kan inte producenten leverera allt sätts ett referenspris på de varor som fattas plus 20 procent på priset.
- Då försvinner även ett större företag som bara kan leverera 20 av 40 varor, säger Mikael Martinsson. Ett litet företag som bara kan leverera enstaka produkter är chanslöst. De straffas bort.
På grund av dessa regler valde Siljans Chark att nästan inte lämna några anbud, det var meningslöst.
Milko och Siljans Chark vill att även mindre leverantörer ska finnas med så att de lokala kostcheferna kan välja till exempel närodlad potatis.
Mikael Martinsson framhåller att Milko och Siljans Chark vill ha konkurrens och vet att kommunerna inte får favorisera lokala leverantörer. Kravet är att småleveratörerna inte ska straffas bort med extra avgifter.
- Matchens är slut redan innan den börjat.Fortsätter det så här får vi inga lokala matproducenter. Vi diskuterar med Servera om att de ska byta ut en del Arlaprodukter mot våra, men det kan ju inte de små företagen göra. Milko står inte och faller med att vi tappat ett anbud, men de mindre företagen gör det.
Han säger att han förstår att kommunerna vill pressa priserna, men att man borde inse att risken är att man tar död på företag i den egna kommunen.
Nu hoppas Milko och Siljans Chark på att deras överklagning ska ge resultat, i alla fall genom att fråga tas upp till debatt.

EVA HÖGKVIST
023-475 92
eva.hogkvist@daladem.se