Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljuslyktan kan börja brinna

Tänd inte ljus i den här lyktan! UF-företaget Laterna har såld 85 ljuslyktor. På en började färgen brinna. Nu vill ungdomarna varna dem som köpt lyktan Den såldes bland annat på Leksands julmarknad.

Ett av årets UF-företag på Leksands gymnasium har blivit mer lärorikt än det var tänkt. De fem eleverna Frida Svensson, Malin Danielsson, Jessica Kajs, Emma Teght Nordin och Caroline Eklund har inte bara lärt sig att driva ett företag utan också vad man gör när någonting går fel. När de nu går ut och varnar för ljuslyktan, som kan vara farlig, får de beröm både av sin handledare Bengt Finn och av brandmästare Mats Brolin.
De har gjort allting rätt.

När de skulle starta ett UF-företag ville de göra något med återvinning och produkten blev ljuslyktor av gamla konservburkar. I burkarna har de stansat ut mönster med hål, de har dekorerat och målat lyktorna i vitt eller svart.
De tog kontakt med ett färgföretag, förklarade att de behövde färg till ljuslyktor.
– Vi frågade flera gånger för att vara säker på att färgen skulle tåla hettan från ljuset, berättar Frida Svensson.
Hålen gjordes för dekoration men också för att se till att ljusen fick syre.
De testade lyktorna med värmeljus som fick brinna till de slocknade.
– Det gick jättebra, säger Frida Svensson. Lyktan blev inte ens varm.

De fina lyktorna sålde bättre än väntat. Sedan i höstas har de sålt 85 stycken.
I veckan kom chocken. En av kunderna ringde och berättade att lyktan börjat brinna. Som tur var tog ingenting annat eld.
– Vi blev jätterädda och åkte direkt till brandstationen med lyktan, berättar Emma Teght Nordin.
– Färgen brann, konstaterar brandmästare Mats Brolin. Det är svårt att säga vad de beror på, kanske hade ljuset hamnat nära väggen på lyktan.
Tjejerna tog genast kontakt med alla kunderna på kundlistan och förklarade vad som hänt.
– Ingen blev arg, de sa att de tycket burkarna var fina och skulle behålla dem ändå, säger Jessica Kajs.

Men lyktorna såldes även på julmarknaden. Därför går de nu ut med en varning.
– Tänd inte ljus i lyktan. Den som vill lämna tillbaka lyktan och få pengarna tillbaka kan kontakta UF-företagets vd Malin Danielsson telefon 072-729 74 05.
Färgföretaget, som garanterade att färgen skulle fungera, har betalat tillbaka pengarna till tjejerna.
– De har tänkt på allt, säger Mats Brolin. De har haft en idé, titta på designen, tänkt på miljön och provat lyktan. Det händer ju även stora företag att man trots tester måste återkalla något som blivit fel. Alla inblandade har lärt sig en nyttig läxa, man ska vara mycket försiktig med värmeljus.
– Levande ljus har en stor del i brandstatistiken, säger Mats Nordin. Min uppmaning är att man ska ha brandvarnare i alla rum.

Eva Högkvist
eva.hogkvist@daladem.se