Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusmanifestation för mördade kvinnor

Mörkertalet är stort.
Förra året mördades 22 kvinnor i nära relationer i Sverige. Fyra av dem ledde aldrig till åtal trots starka bevis. Var tredje kvinna utsätts någon gång för våld under sin livstid.

Många av de tjejer som utsätts för sexuellt våld är under 16 år.

För att hedra offren anordnade Kvinnojouren i Malung-Sälen en ljusmanifestation.

I måndags var det den internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor. Kvinnojouren uppmärksammade dagen med en ljusmanifestation på Wille Thoors torg i Malung.

– Vi hoppas vi kan nå ut till människor, mörkertalet är mycket stort, säger Tätte Örhammar-Sjödén, ordförande i Kvinnojouren.

Brottförebyggande rådet uppskattar att omkring 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationen aldrig polisanmäls. Många av kvinnorna vågar inte heller kontakta Kvinnojouren.

– Dom är rädda att kontakta oss, dom känner skuld, dom är rädda för repressalier från sina män, säger Tätte Örhammar-Sjödén.

Under ljusmanifestationen tändes en fackla för varje mördad kvinna. Åsa Lycke var en av alla kvinnor som tände ett ljus. Hon och sina medsystrar läste upp var sitt fall.

– En 47-årig kvinna i Gävleborgs län dödad av sin make, hon efterlämnade fyra döttrar.

Fler mördade kvinnor:

– 31-årig mor, efterlämnade två barn.

– 33-årig kvinna, efterlämnade minderårigt barn.

– 85-årig kvinna dödad av sin make.

– 34-årig kvinna dödad av sin man, två små barn.

Annie Gunnarsson tände också ett ljus som lyste upp torget. Hon har jobbat som skolsköterska och barnmorska.

– Jag såg mycket som var dolt i hemmen och som inte kom ut. Barnen och kvinnorna berättade för mig, en del fick jag anmäla till socialbyrån. Jag tycker verkligen det här är bra att man pratar om det.

Det som Tätte Örhammar-Sjödén poängterade flera gånger var att det aldrig är kvinnans skuld. Hon hoppas att fler vill delta i Kvinnojourens arbete för att hjälpa misshandlade kvinnor. Föreningens jourtelefon är i stort behov av folk, det är inte så komplicerat som man kanske tror menar hon.

– Det är bara att lyssna, avslutar Tätte Örhammar-Sjödén som uppmanar alla att kontakta Kvinnojouren, polisen eller socialtjänsten om man ser något som inte är ok.

Manifestationen var ett samarrangemang av Kvinnojouren, Rädda Barnen och Malungs församling, Internationella föreningen och Lottakåren.

Text & foto: Berit Djuse

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips