Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljusmanifestation i Borlänge centrum

I helgen är det 75 år sedan Kristallnatten. En antirasistisk manifestation hålls på lördagen i Borlänge. Det blir ljusmanifestation och tal på Jussi Björlings torg.

Annons

Bakom manifestationen står Ung Vänster med stöd av Vänsterpartiet, Vänsterns studentförbund, LO, ABF och Hyresgästföreningen.

Kristallnatten mellan den 9 och 10 november 1938 var en nazistisk våldsaktion i Tyskland och Österrike då 400 judar dödades. Våldet pågick under flera dagar.
– Kristallnatten är en historisk dag. Det handlar också om våra antirasistiska synpunkter i dag. I Sverige har rasism normaliserats mer och mer. Vi vill lyfta att det inte är okej, och visa att vi är starka i det, säger Margareta Cannerfors, ordförande i Ung Vänster i Dalarna.
– Kärnan handlar om mångfald, säger hon.

Hon nämner att den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen fått fäste i Dalarna.
– Trots att det finns många rasister så är vi många som diskuterar emot, det märks när vi gör sådana här grejer på nätet. När vi gör antirasistiska ­arrangemang i Dalarna så är det jättemycket folk, som till exempel efter ­händelserna i Ludvika.
Det var för två år sen som en manifestation mot ­rasism attackerades i Lud­vika Folkets hus och vänsterpolitikern Daniel Riazat misshandlades. Med anledning av det hölls sedan ett välbesökt möte i Geislerska parken i Falun.
– Även om folk inte dyker upp så tror jag att det är många som håller med, ­säger Margareta Cannerfors.

Vid mötet i Borlänge ­under lördagen så ställer ­arrangörerna upp ljusmarschaller.
– Folk får gärna ta med sig ljus också, säger Margareta Cannerfors.
Efter tal på torget så fortsätter manifestationen med musik på Peace&Love-kaféet.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se