Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusmanifestation i Borlänge centrum

I helgen är det 75 år sedan Kristallnatten. En antirasistisk manifestation hålls på lördagen i Borlänge. Det blir ljusmanifestation och tal på Jussi Björlings torg.

Bakom manifestationen står Ung Vänster med stöd av Vänsterpartiet, Vänsterns studentförbund, LO, ABF och Hyresgästföreningen.

Kristallnatten mellan den 9 och 10 november 1938 var en nazistisk våldsaktion i Tyskland och Österrike då 400 judar dödades. Våldet pågick under flera dagar.
– Kristallnatten är en historisk dag. Det handlar också om våra antirasistiska synpunkter i dag. I Sverige har rasism normaliserats mer och mer. Vi vill lyfta att det inte är okej, och visa att vi är starka i det, säger Margareta Cannerfors, ordförande i Ung Vänster i Dalarna.
– Kärnan handlar om mångfald, säger hon.

Hon nämner att den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen fått fäste i Dalarna.
– Trots att det finns många rasister så är vi många som diskuterar emot, det märks när vi gör sådana här grejer på nätet. När vi gör antirasistiska ­arrangemang i Dalarna så är det jättemycket folk, som till exempel efter ­händelserna i Ludvika.
Det var för två år sen som en manifestation mot ­rasism attackerades i Lud­vika Folkets hus och vänsterpolitikern Daniel Riazat misshandlades. Med anledning av det hölls sedan ett välbesökt möte i Geislerska parken i Falun.
– Även om folk inte dyker upp så tror jag att det är många som håller med, ­säger Margareta Cannerfors.

Vid mötet i Borlänge ­under lördagen så ställer ­arrangörerna upp ljusmarschaller.
– Folk får gärna ta med sig ljus också, säger Margareta Cannerfors.
Efter tal på torget så fortsätter manifestationen med musik på Peace&Love-kaféet.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se