Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO är viktig för demokratin

Aftonbladet är socialdemokratisk på ledar- och kulturplats, men inte på nyhetsplats. Där kritiseras ofta socialdemokrater, menar artikelns skribent Kristian Tilander.

Genom vår moderna historia har LO varit och är, en viktig organisation för vårt demokratiska solidariska samhälle. Det hindrar inte att man ibland begått misstag - stora som små. Konstigt vore det väl annars.

Det värsta misstaget är troligen att LO sålde Aftonbladet till den djupt konservativa norska tidningskoncernen Schibsted. LO sålde med ett villkor som man då tyckte var smart - nämligen att ledarsidan och kultursidan skulle ha kvar sin socialdemokratiska inriktning. Nyhetsdelen är dock helt obunden och snarast i praktiken borgerligt blå.

Denna konstruktion gör att läsarna tror att tidningen står för en socialdemokratisk grundhållning. De hetskampanjer som Aftonbladet startat mot socialdemokratiska företrädare till exempel den dåvarande socialdemokratiska partiledaren Håkan Juholt och nu senast fackföreningen Kommunal och utrikesminister Margot Wallström får därmed ett sken av saklighet. Man kritiserar ju inte utan saklig grund sina egna!

Men ytterst tunna anklagelser blåses upp till katastrofrubriker. Avslöjanden duggar tätt, men efter ett tag visar de sig helt sakna substans.

Den som läser Aftonbladets ledarsida får andra mer nyanserade bilder. Men de flesta läser inte ledarsidorna utan fastnar på katastrofrubrikerna.

Helt oblygt kör Aftonbladets nyhetsdel denna kampanjjournalistik i par med Svenska Dagbladet, som också har Schibsted som ägare. Kanske för att göra sina kampanjer mot arbetarrörelsen mer slagkraftiga har Schibsted också startat ett eget opinionsinstitut (Inizio).

Man ställer där frågorna och tolkar svaren själva. Men vad värre är: de som svarar består inte av slumpmässigt utvalda personer utan av en fast frågepanel dit man anmäler sig själv. Där kan till exempel den som vill gynna de mest konservativa hållningarna ansluta sig. Utifrån ett skenbart sakligt underlag kan Aftonbladet och Svenska Dagbladet sedan driva extrema drev mot socialdemokratiska företrädare.

Jag önskar att Aftonbladet (inte bara på ledarplats utan också i sin nyhetsdel) skriver om den allt mer katastrofala ojämlikheten i världen, där en procent av befolkningen äger mer än de övriga nittionio procenten tillsammans. Och skriver om att en stor del av de pengar som är avsedda för vården och skolan av moderaterna har styrts över till riskkapitalister som drar sig undan skatt och försämrar villkoren för de anställda. Och om att direktörerna inom bilbranschen fuskar med värdena för avgasutsläpp och så vidare

Och till alla fackmedlemmar: Låt er inte manipuleras av den borgerliga propagandan som vill att ni vänder er ilska mot facket. När problem uppstår i den fackliga verksamheten engagera er då i ställer och ändra på det som är fel.

Facket är bra och behövs mer än någonsin!