Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO jubilerade med företagsbesök

Hela dagen utnyttjades när LO-sektionen i Säter firade 70 år på tisdagen. Det började med tre företagsbesök och avslutades med mingel i Foleks hus och debatt vad som kan göras för att minska utslagningen på arbetsmarknaden.

Annons

Första besöket var på Samhall där 70 personer arbetar. De som får arbete där har i regel någon funktionsnedsättning. Årligen ska 6 procent av personalen skrivas ut till den ordinarie arbetsmarknaden. Det är något som statsmakterna bestämt.

Andra besöket blev på Hydroscan där Lars Björk blivit ny VD från första september. Här görs maskiner för att klippa, skala, pressa och tvätta alla typer av hydralslangar.
Här arbetat 12 personer och marknaden omfattar hela världen. Hydroscan levererar omkring 5 procent av de maskiner som finns inom det här segmentet. Möjligheterna att växa är stora och i dag är omsättningen 33 miljoner i företaget.
– Vi har bra förutsättningar, säger Lars Björk och framhåller att läget i Säter är bra.
Utvecklingen inom gruvbolagen gör också att det kommer att bli efterfrågan på hydraulslangar av olika slag. Framtiden ser ljus ut.

Det tredje företaget var Enason som tillverkar elevskåp och även gör legolackeringar. Elevskåpen svarar för 80 procent av tillverkningen. De håller till i samma lokaler som Sälgströms höll till i tidigare innan företaget blev uppköpt och verksamheten flyttades bort från Säter. Även då tillverkades i huvudsak elevskåp till skolor och badinrättningar.
Två som arbetade där tidigare var Per Sälgström och Mikael Nilsson. Dessa två finns nu bakom nya företaget Enason och har redan kommit upp i 8 anställda.

Bengt Swenson visade en gammal film från invigningen av Hjalmar Branting-bysten 1960. Det visade sig vara hans far, Ernst, som tagit filmen som nu hittats.
Hjalmar Branting höll första talet i bygden 17 augusti 1890. 70 år senare invigdes bysten i Säterdalen gjord av Carl Eld. När bysten invigdes fanns en äldre man med som var med när Branting höll sitt tal. Han fick en medalj av Tage Erlander som var närvarande när bysten invigdes.
Därefter debatterades situationen på arbetsmarknaden och den utslagning som förekommer. Någon direkt lösning på problemet kom inte farm.
Ett starkt önskemål är och att Sverige får en annan regering kommande val. Då kan det bli en bättre satsning på ungdomar och arbetslösa. Bättre förutsättningar när man blir sjukskriven efterlystes också.

I dag går 400 000 personer utan arbete och av dessa har 70 000 varit utan arbete i två år. Många får i dag socialbidrag. 69 000 är sjukskrivna.
Abbe Ronsten menade att grundproblemen är hur vi bygger landet.
– De som byggt Sverige har alla varit med. Nu är det dom med pengar som bygger, sa han.
Ingela Edlund, andre vice ordförande i LO, framhöll att vi lever i ett kallt samhälle.
Torbjörn Gunnarsson, tidigare ordförande i LO-sektionen i Säter, påpekade att arbetslöshetskassan inte bara är bidrag. Det är ett omställningsbidrag.
– Det är en investering att vara med i facket, säger Ingela Edlund.

Roland Engvall
roland.engvall@daladem.se