Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO: Vi vill driva på mer i politiken

LO är ute på turné till arbetsplatser den här veckan. Organisationen vill flytta fram positionerna.
– För facket är det viktigt att tala för löntagarna. Vi tycker inte likadant som Socialdemokraterna längre, säger Viktor Rasjö, ombudsman på LO:s Gävle-Daladistrikt.

Annons

På fredagen var företrädare för Kommunal, IF Metall, Handels, Fastighets och LO-distriktet ute på olika arbetsplatser i Falun.
Även lokala S-politiker medverkade vid besöken.
– Vi vill träffa människor i branscher som LO organiserar och försöker ta reda på vad de tycker i olika politiska frågor. Det är väldigt intressant att prata med människor på arbetsplatser, säger Viktor Rasjö.
– Det kan handla om allt från en bula i vägen till socialförsäkringen eller vargen.

Det märks en skillnad sedan LO fick en ny ledning med ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, anser han.
– LO har en egen vilja och vill skjuta politiken framåt. Vi tycker inte det fungerar med taket i A-kassan där bara 10 procent får 80 procent av lönen. Det är en tydlig fråga som är viktig för facket. På kongressen senast hade LO-sidan också skarpare formuleringar än partiet kring privatiseringar.
Liza Lundberg från Socialdemokraterna i Falun säger att det är bra att LO tar en pådrivande roll.
– Vi är helt eniga. LO ska vara en aktör som driver löntagarfrågor och pushar partiet framför sig. Det här är ett utmärkt sätt att fördjupa dialogen ur ett demokratiskt perspektiv, säger hon om arbetsplatsbesöken.

Fackföreträdarna tog en enkät med sig till arbetsplatserna. Anställda fick tycka om a-kasseersättningen, skatt, vinster i välfärden, vikten av full sysselsättning och om människor från andra länder ska ha samma rättigheter som svenskar när de jobbar i Sverige, bland annat.
Kring den sista frågan driver LO-facken kampanjen ”Vita jobb”.
– Det gör vi både av självförsvar och medmänsklighet. Vi tycker att de som upphandlar inom kommunerna ska ställa krav på att företagen har villkor som i kollektivavtalen om lön och pension, säger Viktor Rasjö.

LO-medlemmarna har minskat från två miljoner till 1,5 miljon de senaste åren, bland annat till följd av höjd fackavgift. Många kommer inte heller med på grund av arbetslösheten, påpekar Lena Johnsson, vice ordförande i distriktet.
– Det är fantastiskt bra att vi har så många medlemmar. Väldigt få har lämnat facket och bara gått med i A-kassan, säger Viktor Rasjö.

Sylvia Kjellberg
sylvia.kjellberg@daladem.se