Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven hos vänner i Ludvika

Annons

LEDARE Till länets socialdemokraters kongress i Ludvika i lördags kom partiledaren, Stefan Löfven. Han höll ett uppbyggande tal för sina partivänner i Dalarna. Det gjorde han från en röd talarstol med parollen ”Nya jobb” på podiet i närheten.

Talet inleddes med ett avtståndstagande mot det näthat som drabbar framför allt kvinnor som är aktiva i samhällsdebatten. De som skriver dessa hatiska inlägg är i hög grad män, ”små, fega män”, som Löfven karaktäriserade dem.

Efter det kom S-ledaren in på jobben. I Europa är nu flera miljoner arbetslösa. Högst är arbetslösheten bland de unga, särskilt i södra Europa. I Spanien talas det om ”unga utan framtid”, berättade Löfven.
Organisationen ILO talar om en ”förlorad generation”. Det är en dyster bild som målas upp. Och det är det borgerliga Europa som har misslyckats med jobben, slår Löfven fast.

S i EU har en plan för att ge de unga arbete och framtidstro. Lösningarna på problemen i samhället är inte att vända varandra ryggen, påpekade Löfven. Genom satsningar på forskning och infrastruktur ska EU-området stimuleras så att ekonomin går bättre och jobb skapas, sa han.

Även i Sverige måste mer ansträngningar göras för att få fler jobb. Den borgerliga regeringen har sänkt folks förhoppningar, med sin politik med Fas 3, nedskärningar av högskole- och gymnasieplatser.
Borgerliga linjen är att det ska vara så svårt att vara arbetslös att man sänker sina lönekrav för att kunna få vilket jobb som helst. Den borgerliga politiken går ut på att få till stånd fler låglönejobb, konstaterade Löfven.

S pekar ut en annan väg. Den är jobb med schyssta villkor, i lön och annat, som arbetsmiljö. Unga under 25 år ska garanteras arbete, utbildning eller praktik.
På så vis ska arbetslösheten bland de unga minskas, framhöll Löfven.
Skolan är ytterligare ett område fungerar dåligt och där de borgerliga har misslyckats och den ansvariga ministern skyller ifrån sig, sa S-ledaren. Skolan måste bli bättre, och det har S förslag på hur det ska ske, menade han.

Skolbarnen ska synliggöras genom mindre klasser och det ska satsas på det, kungjorde S-ledaren. En sommarskola ska inrättas, i vilken elever som behöver extra tid för att lära sig kan gå, summerade Löfven.
Han sa även att han och S vill ge de resurser som behövs för att skolan ska bli bättre och arbetslösheten ska minskas, särskilt bland de unga.

Det är bra målsättningar, men risken är att de kostar, kan man invända på Löfvens löften. Och det är fråga om många miljarder kr årligen.
Klaras det genom att inte göra vissa av de skattesänkningar borgarna gjort, kan man undra. Måste inte vissa skatter höjas? I så fall vilka och hur mycket?
Denna ledarsida kan tänka sig höjda skatter. Men S och S-ledaren måste tydligare våga berätta för väljarna att en bättre skola och åtgärder för minskad arbetslöshet kostar och måste betalas av de som har lyckan att ha ett arbete och har gått klart skolor och utbildningar.

Stefan Löfven kom in ytterligare en del på jobben. Det gällde att de ska vara gröna, alltså miljövänliga, och att det måste bli lättare för företag att finansiera sig med riskvilligt kapital och annat.
S-ledaren kom också in på vikten av att Sverige har en stark välfärd och upprepade den senaste tidens S-förslag om förskolesatsningar. Det är bra, men Löfven bör tala mer och oftare om den offentliga sektorn som en skapare av jobb.

Det är ju inom den som stora behov finns att fylla, exempelvis i äldreomsorgen. För att klara det behöver fler anställas. Och det måste betalas. Detta helst via ökade statsbidrag från staten, som till skillnad från de flesta kommuner sitter på gott om pengar eller kan beskatta på ett sätt som inte drabbar på det trubbiga sätt som kommunernas (och landstingens) proportionella inkomstskatt och avgifter gör.

Löfven hade några utblickar över världen och kunde se att demokrati och välfärd gör framsteg i de länder som nyligen kallades u-länder, som Indien, Indonesien och andra.
Med en kort dikt om fötter som trampat stigar avslutade Löfven sitt tal.
Efter talet fick vi från medierna möjlighet att ställa några frågor. Jag frågade bland annat hur Löfven såg på Sverigedemokraterna som i mätningar nu stöds av var tionde väljare.

Löfven ansåg att det var viktigt att arbeta för fler jobb och trygg omställning för de som blir arbetslösa. Människors oro ska tas på allvar, menade Löfven. Och han har respekt för de vanliga väljare som säger sig stödja SD, även om han ogillar den politik som SD står för.
Man kan dock påminna om att stödet för SD var hälften så stort för ett halvår sedan och att arbetslösheten var ungefär lika stor då. SD-stödet och nivån på arbetslösheten har inte ett exakt samband.

På en fråga om blocköverskridande regering kan bli aktuell efter valet svarade Löfven att det måste tas ansvar för landet även om valresultatet inte blir som man tänkt sig. Det svaret lämnar väl en dörr på glänt för en sådan typ av regering.

Löfven var bland partivänner i Ludvika och fick många applåder och glada tillrop. Stämningen var som om det vore valår i år.
Löfven och hans anhängare i Dalarnas S-led kan dock gå besvikelser och bleka kompromisser till mötes efter valet. Både beroende på att S numera är ett mindre parti än förr och för att det i riksdagen kan hamna många ledamöter som det inte går att samarbeta med.
Men där var de förhoppningsfulla S-politikerna på årsmötet i Ludvika i lördags inte än. De inspirerades av, och applåderade, sin ledare Löfven. Det kan de vara väl värda att unna sig nu. Närmare valet, och efter det, blir det säkert tuffare tider.

Robert Sundberg