Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven kritisk mot regeringens sätt hantera jobben

Annons

IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven gjorde på fredagen ett Dalabesök. Bland annat på VBU,s verkstadstekniska linje. Besöket handlade förståss om jobben inför valet.
- Det är en skillnad mellan blocken, säger han. De rödgrönas alternativ är sänkt arbetslöshetsavgift och ett kraftigt höjt ersättningstak.

Stefan Löfven är självfallet kritisk på många punkter när det gäller regeringens arbetsmarknadspolitik. Den första han tar upp är regeringens passivitet.
- Ludvika är lyckligtvis förskonat från den arbetslöshet som drabbat landet.
Ludvikas arbetslöshet ligger på 10,8 procent.
- Totalt i landet är arbetslösheten 18,6 procent, konstaterar Löfven.
Med kraftfullare åtgärder skulle arbetslösheten sett annorlunda ut. Man kunde ha kopierat andra europeiska länder så hade det sett helt annorlunda ut menar förbundsordföranden. I dag är arbetslösheten på 49000 personer efter att ha varit uppe i 60000 arbetslösa.
- Men det är fortsatt massarbetslöshet.
Hans kritik mot regeringen är att den inte vill ha någon som helst dialog med Metall. Inte som Angela Merkel i Tyskland haft med IG Metall. I september 2008 tog IF Metall kontakt med Maud Olofsson för att diskutera arbetsmarknadssituationen. Det blev ett nej från Olofsson.
Hade man satt in åtgärder med utbildning i företagen hade dessa stått bättre rustade inför kommande högkonjunktur. Då hade man haft utbildag personal istället för att komma på efterkälken mor Europa med nyanställningsbehov.
- När så ett räddningspaket kom mars 2009 så räddade det 12000 till 15000 jobb. Då var redan varslen runt om i landet på gång. Hade man börjat i tid på hösten hade mellan 30000 och 40000 jobb kunnat räddas, tror Metalls förbundsordförande.
- Så mycket för regeringens arbetslinje.
En ny regerings uppdrag är att få alla tillbaka i arbete.
Vidare kommer a-kassorna att återställas. Nuvarande avgifter mellan 100 och 400 kronor bör vara 80 kronor.
- Man säger att arbetslöshetsersättningen är 80 procent av lönen. I själva verket är den mellan 40 till 50 procent.
Ersättningen sjunker när man passerar ersättningstaket på 680 kronor. Ju högre inkomst desto lägre blir ersättningen i procent räknat.


CHRISTER NYMAN
023-476 36
christer.nyman@daladem.se