Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven: ”Se till att man orkar arbeta till 65”Regeringen utreder att höja minsta pensionsåldern för statlig pension till 63. Samtidigt finns en ungdomsarbetslöshet på 25 procent.

Är ni för höjd pensionsålder? Hur ska ni lösa ungdomsarbetslösheten?
– Det är inte vårt första fokus utan vi ska se hur folk ska orka att arbeta till de 65 år. Det finns många i industri och vård som inte orkar till 61. Vi måste se till arbetsmiljömässigt att de orkar för det är bra för deras egen pension, säger Stefan Löfven.

Han berättar vidare om ungdomar, kvinnor och nyanlända som inte jobbar lika mycket som de största grupperna arbetstagare. Och att det är viktigt att få in fler av dem i arbete.
– Om medelåldern höjs är det inte orimligt att fler vill jobba längre och det tycker inte jag att man ska hindra människor från att göra. Det viktigaste är att de som inte kan göra det får en dräglig pension. Det är därför vi vill se över PPM-systemet.

En läsare undrar hur ni ska förbättra pensionerna för de som inte är insatta i aktiemarknaden?
– Vi vill flytta om PPM till den grundläggande delen och därigenom säkerställa pensionen för flera.

Vidare berättar han att S vill göra gymnasieskolan obligatorisk och alla program ska vara högskoleförberedande. Samt att yrkescollege är ett exempel på hur arbetsgivare och utbildning ska samverka för att ge ungdomar utbildning som leder till jobb.
– Vi ser att kunskapsnivån i länder stiger och vi ska tävla i det. Men man behöver inte gå hela utbildningen direkt utan man ska kunna hoppa på senare i livet. Vi vill ha fler högskoleplatser vilket regeringen har minskat, säger Stefan Löfven.

Seth Jansson