Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven vet något som inte Reinfeldt vet

Det är ganska märkligt att tänka på att de tre senaste socialdemokratiska statsministrarna faktiskt kommer från arbetarklassen. Ingvar Carlsson växte upp under rätt så fattiga förhållanden i Borås. Göran Persson kommer från en familj där pappan var byggjobbare och mamman hemmafru i det Vingåker där för övrigt jag själv växte upp. Och Stefan Löfven, som nu axlar rollen som statsminister, har en genuin arbetarbakgrund.

På sätt och vis är det mycket märkligt. Under en era som blivit alltmer medelklassfixerad och under en tid då det socialdemokratiska partiet allt mindre talat om klassfrågor är det likväl tre gestalter ur typisk svensk arbetarklass som utses till partiordföranden och slutligen också statsministrar.

Tittar man närmare på det inser man visserligen att tillfälligheter har lett till detta: Ingvar Carlsson efterträdde en mördad Olof Palme. Göran Persson kom istället för den fallna tronpretendenten Mona Sahlin och bakom henne skymtar Anna Lindhs saknade gestalt. Och det var knappast världsanden själv som tillsatte Stefan Löfven utan en djup kris för partiet som förde fram denne man som en gång adopterades bort av en mamma som inte hade möjlighet att ta hand om honom.

Betyder det något att vi nu har en statsminister från arbetarklassen? Då och då har en del arrogant klassförakt hörts mot Löfven – kan vi verkligen ha en svetsare som statsman? Men jag har intrycket av att det föraktet tystnat. Det beror antagligen mest på att Löfven insisterat på blocköverskridande lösningar och ständigt talar väl om exportindustri och näringsliv överlag. Han skrämmer ingen borgare.

Men jag menar att det är särskilt viktigt att fler ledande politiker idag rekryteras från den breda arbetarklass som alltmer sällan hörs i medierna och i politiken. Löfven vet något om livet och de sociala villkoren som Reinfeldt inte visste och inte vet. Jag tror att det är viktigt. Jag tror att det kan bli väldigt viktigt om en Löfvenregering verkligen skulle få för sig att på allvar göra något åt den tilltagande sociala ojämlikheten.

Jag är glad för att Sverige fått en statsminister från arbetarklassen.