Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Lokalproducerat ger bättre kvalitet”

Eva Karsson har drivit lantbruk under drygt 30 år i Våmhus. Under åren har priserna på mjölk- och kött­produktion stått stilla.
Nu jobbar hon på att förändra bilden.

Annons

– Förhoppningen är att kunna starta en mindre saluhall för lokalproducenter samt att bygga till ett gårdsslakteri. Då kan vi själva styra produktionen, säger Eva.
Hon har nyligen fått klart med ett företagsstöd från länsstyrelsen till sin satsning.
– Det innebär att jag får cirka 30-40 procent av de kostnader jag lagt ut.

Länsstyrelsen skriver enligt beslutet att högst 296 550 kronor kommer att betalas ut. Förutsättningen för utbetalningen är att Eva Karlsson har genomfört sin satsning före den 31 december 2014. Eva Karlsson hade länge haft en dröm om att driva lantbruk. Hon kom till Våmhus 1972 och köpte första kon 1981.
– Nu har jag har varit mjölkproducent i drygt 30 år. Den ersättning vi fått för mjölk och kött under dessa år står kvar på samma nivå. Däremot har kostnaderna för exempelvis diesel och foder skenat iväg. Mina fjällkor är heller inte så attraktiva för slakterierna. De är alldeles för små och betalas dåligt.

Lokalt har dock intresset för fjällkokött ökat då en restaurang gärna köper det. Med sin långsamma tillväxt ger fjällkorna ett mycket gott kött med bra fettansättning och är därför populärt bland krögare. Eva har 24 mjölkkor och ett 60-tal ungdjur, samt linderödsgrisar och tackor av lantras.

För att kunna påverka produktionen på egen hand kom Eva fram till en idé om en lokal saluhall. Hon köpte lokalen efter Bäcks gamla handel. Den hyrs av en blomsterförsäljare just för tillfället.
– I den byggnaden finns charkavdelning. På bak­sidan har jag tänkt att på att bygga till ett litet gårdsslakteri. Med hemslakt slipper djuren all stress med transport och främmande människor, vilket även ger en ­högre kvalité på köttet.

I den lokala saluhallen hoppas Eva på att samla lokala producenter med olika produkter.
Hon nämner att det finns en liknande lokal satsning i Värmland där medlemmarna stödjer en framgångsrik marknadsföring.
– En sådan åtgärd kunde passa även här Våmhus, säger Eva Karlsson.
Hur tidsprocessen för hur satsningen ser ut kan Eva Karlsson inte säga på rak arm. Hon arbetar i stället lugnt och metodiskt för att nå fram till målet.

Hans Olander/DT