Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalvårdarna räddar liv men behandlas som oviktiga

Du ser dem varje dag. De räddar liv och förebygger ohälsa. Det märks direkt om de inte är på jobbet en dag. De som underhåller vår arbetsmiljö och förhindrar att smittor sprider sig.

Du ser dem varje dag. Eller gör du verkligen det?

Jag pratar om de ofta anonyma livräddarna – lokalvårdarna. I en rapport som Kommunal tagit fram angående städning på svenska sjukhus så kan vi se hur den har försämrats de senaste fem åren. Vartannat sjukhus sparar på städningen. Patienter och anhöriga klagar ofta över smutsen. Farliga smittor kan spridas.

Lokalvårdare på sjukhus är ett kvalificerat yrke som kräver rätt utbildning. Utbildad personal i kombination med en god arbetsmiljö har visat sig ge stora framgångar i kampen mot vårdrelaterade infektioner.

MER DEBATT: Borlänge kommun säger nej till privata aktörer i lokalvården

Lokalvårdare på sjukhus är ett kvalificerat yrke som kräver rätt utbildning. Utbildad personal i kombination med en god arbetsmiljö har visat sig ge stora framgångar i kampen mot vårdrelaterade infektioner. Stress och dåliga arbetsvillkor försämrar lokalvårdarnas möjlighet att utföra ett bra arbete.

De goda exempel vi har hittat har samtliga gemensamt att vårdpersonal och städpersonal arbetar i team. Och en teamorganisation är svår att skapa om städverksamheten bedrivs av ett externt företag. Konkurrensutsättning och ständig prispress av städningen bidrar till att kvaliteten sjunker. Samtliga tillfrågade huvudskyddsombud i rapporten anser inte att städning på sjukhus är en lämplig verksamhet att upphandla.

MER DEBATT: Sluta undervärdera undersköterskornas arbete

Lokalvårdarna räddar liv men behandlas inte som så viktiga som de faktiskt är för patienternas hälsa inom sjukvården, för elevernas hälsa i skolan, för personalens hälsa, för de äldres hälsa inom äldreomsorgen och för barnens hälsa på förskolan. Det här är ett problem för både landsting och kommuner att ta på största allvar.

Kommunals förslag innebär bland annat att marknadsstyrningen slopas, att det införs krav på utbildning, att lokalvårdarnas arbete lyfts, att det skapas team på arbetsplatserna till exempel vårdteam där lokalvårdarna integreras, att arbetsvillkoren förbättras och att städningen regleras genom lagstiftning.

Lokalvårdarna är livsviktiga för säkerheten, det är hög tid att de även behandlas utifrån det och får rätt förutsättningar.

Malin Ragnegård

Avdelningsordförande, Kommunal Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel