Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Lördag är en stor och speciell dag för oss när en erkänd kompositör kommer hit och tolkar vår bygds musik"

Årets största händelse i Dala-Floda är här. Hela byn är engagerad och grannar öppnar sina hem för erkända musiker som är på plats för att sätta guldkant på konserterna under den veckolånga komidsommarfesten.
- Vår idé bygger på ideell kraft att vilja dela med sig så att andra får se och uppleva det vi har, säger Anna-Karin Jobs Arnberg och Matts Arnberg som är initiativtagare till komidsommarfestens konserter i kyrkan.

Det gifta musikerparet berättar att i Dala-Floda bor det trogna idealister som vill något med musiken. Och visst är det så, aldrig sällan har väl en sådan pass liten bygd haft så många stora kulturella musikevenemang såsom Hagenfesten, Daflo och Komidsommarveckan med över 100 år gamla anor. Men hur kan det komma sig att så oerhört stora och erkända musiker hittar till lilla Dala-Floda år efter år?
- På 80-talet började jag ta hit kompisar från Musikhögskolan och på den vägen är det, förklarar Matts.
Klasskamraterna var då inte erkända musiker än men kom sedan att bli något musiksverige kunde räkna med.
- Nu tar musikerna även med sig sina barn som spelar och därför har vi en speciell barnkonsert på söndagen, det är riktigt hög kvalitet på den konserten med bland andra prisvinnaren från solist-SM.

Bybornas gästfrihet

Hela byn är engagerad i komidsommarfestens konserter och grannar öppnar sina hem för musikerna.
- De första kommer redan i morgon (läs: i dag), säger Anna-Karin.
Kanske är det också bybornas gästfrihet som får musikerna att vilja fortsätta spela ideellt i Dalarnas lustgård. Men samtidigt menar Anna-Karin att det är en svår balansgång.
- Vi vill inte att det ska bli för kommersiellt utan att det ska fortsätta vara mysiga och gemytliga konsertupplevelser men samtidigt är vi beroende av att folk kommer till konserterna och det går bara in 300 besökare i Floda kyrka.

Nyskrivet verk

Programmet i år består av en blandning med pärlor från operans värld, dalaspelmän som erhållit Zornmärket i guld och barnkonsert med barnen från musikskolan Lilla akademien.
- Vi hoppas att barnen på musikskolan tar över så småningom, säger Anna-Karin.
Det som är nytt i år är alldeles unikt och sker i samband med konserten på lördag.
- Lördag är en stor och speciell dag för oss, när en erkänd kompositör kommer hit och tolkar vår bygds musik, Niklas Breman som har skrivit ett nytt verk "Komidsommarvakan", säger Matts och fortsätter:
- Det är intressant att se och höra hur andra upplever vår bygd, först när man ser sin hembygd genom andras ögon vaknar man och förstår vad man har.


ANGELICA LINDVALL
0241-220 70
angelica.lindvall@daladem.se