Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lösningar för Marnässkolan utreds

Marnässkolan är i behov av upprustning, det är många överens om.
En utredning över tänkbara åtgärder och vad det kan komma att kosta ska presenteras under hösten.

Att Marnässkolans modulbygge är i dåligt skick har varit känt sedan länge. Dessutom har det faktum att skolan består av tolv fristående byggnader inte heller varit optimalt.

Tidigare i år avslog politikerna den begäran om pengar till ett nybygga vid Marnässkolan som efterfrågats. Då handlade det om att ersätta den 40 år gamla modulbyggnaden, men också att flera av byggnaderna skulle byggas ihop för att underlätta den dagliga verksamheten.
Skolchefen Barbro Forsberg Nystedt sa i våras att man ville att pengar skulle anslås i nästa års budget för att få bukt med bristerna på Marnässkolan.

I maj fick bolaget Ludvika Kommunfastigheter uppdraget att utreda vad det skulle kosta att bygga ihop befintliga byggnader och renovera på Marnässkolan.
– Lokalerna är i väldigt dåligt skick. Man får springa emellan byggnaderna och kan inte samarbeta, det är inte en bra pedagogisk miljö, säger Hanna Lindgren (S), som är social- och utbildningsnämndens ordförande.
Hon fortsätter:
– Men vi har också gett dem i uppdrag att de ska redovisa kostnader för en helt nybyggd skola.

Så som Hanna Lindgren ser det är alternativen att antingen bygga ihop de befintliga lokalerna eller bygga en helt ny skola.
– De övriga lokalerna är i så dåligt skick, så även om vi rustar för mycket pengar så är det ändå mycket brister kvar.
Enligt Hanna Lindgren visar en prognos att Marnässkolan kommer att se en stor ökning i elevantal framöver.
– Senast jag tittade gick det 216 elever på skolan. De beräknas öka till 293 fram till 2016-2017. Det är en stor ökning.
Resultatet av utredningen ska redovisas nu under hösten, och Hanna Lindgren ser det som ett brådskande ärende.
– Miljön är inte bra. Jag tror att Marnässkolan är den i särklass sämsta skolan om man ser till lokaler.

Nu är det alltså bara att vänta på vad utredningen visar.
– Först då har vi någonting att ta ställning till, och när vi ser att vi har förslag så går vi fram med äskandet, säger Lindgren som också poängterar att hon är väl medveten om att det handlar om mycket pengar oavsett lösning.

Beatrice Åström/DT