Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lotta Johansson har sett villkoren försämras i förskolan

Lotta Johansson har arbetat som förskollärare i Falun sen mitten av 90-talet. Hon har sett en stadig försämring av förskolans villkor.
- Det är verkligen illa. Personaltätheten har minskat och antalet barn har ökat, säger hon.

Sen tio år tillbaks har det blivit alltmer märkbart. Men försämringen började redan i början av 90-talet, anser hon. Det som påverkat situationen för förskollärarna är också en ny läroplan.
- Där är det mer uttalat vad vi bör ge våra barn. Målen blev tydligare om kunskap och lärande. Vi tycker det har varit jättebra, vi ville ha en läroplan för förskolan. Men resurserna har minskat, säger hon.
Lotta Johansson är också fackligt aktiv inom Lärarförbundet där hon arbetar på knappt halvtid. >

”Svårt räcka till”

Hon målar upp en bild där alltför få vuxna ska ta hand om för stora barngrupper. På den förskola där hon jobbar nu är personalens antal tre och barnens 21.
- Det är svårt att räcka till över dagen. Vi är sällan tre vuxna samtidigt, någon har rast och så vidare, så ofta är vi bara två. Och så har vi öppet tolv timmar, det talas sällan om det. Det finns ingen luft i organisationen och inte tid för eftertanke och reflektion, säger Lotta Johansson. >
- Fortbildning finns det knappt några pengar till heller. >

Följs inte

Skolverkets rekommendation är 15 barn i en grupp och 12 i småbarnsgrupper. Något som alltså inte följs i Falu kommun.
- Prio ett är att få ned gruppstorlekarna. Vi ser behoven och vill så väldigt mycket. Men har en känsla av otillräcklighet, säger Lotta Johansson.
Det leder till en ständig press där personalen tar på sig för stort ansvar, menar hon.
- Vi vill så gärna att det ska fungera, vi fixar och trixar och binder ris åt egen rygg. Vill vara lojala mot kollegan. Ljudnivån är väldigt stressande och säkerheten ett orosmoment. Man är orolig för att det ska hända något. Föräldrar måste börja se det här, säger Lotta Johansson.

Blir det följder som sjukskrivningar bland personalen?
- Ja, förskollärare känner sån press så de orkar inte vara där. En del går ned i tid, det är inte bara för att de har småbarn hemma utan de vill ha ork till något annat. >
Det är även för barnens skull som grupperna inte ska vara för stora, betonar hon. >
- Barn ska inte behöva ha så många relationer att förhålla sig till. Det är psykologi, vi människor måste få plats och höras. Alla barn ska känna sig sedda och lyssnade på men det finns ingen chans i de stora grupperna. >

Har du bestämt vad du ska rösta på? >
- Ja, jag har bestämt mig. Avgörande för mig är det här med förskolan och skolan. Det är kommunens viktigaste åtagande att ta hand om sina invånare. Det är jättekul med idrottsanläggningar, idrott behövs. Men man måste prioritera hur pengarna ska användas - för det är verkligen illa nu.
SYLVIA KJELLBERG
023-475 92
sylvia.kjellberg@daladem.se
>Fakta