Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lucköppning med lokala artister

Hedemora centrum blir julkalender. Bakom varje lucka döljer sig en lokal artist, redo att bjuda på underhållning.
Soloartister, band och till och med körer kan dyka upp under de 24 dagarna.

Det är stadens butiker som utgör arenor när den musikaliska lucköppningen för första gången arrangeras i Hedemora.
– Det är sett stort pusslande nu med artister och spelställen, säger Annaleena Wilhelmsson från Studiefrämjandets kulturcenter som kläckte idén.
Musikaliska förmågor finns det gott om i kommunen. Men hon är ändå glad över responsen eftersom december brukar vara en svår månad. Många är upptagna med annat.

Bland redan klara artister återfinns Hökartorget, Emlan, Åsa Lejonclou och Great Garb. Det sistnämnda bandet turnerar samtidigt till förmån för Sveriges Radios Musikhjälpen 2013. En insamling som i år går till att förhindra mödradödlighet.
– Deras motkrav är att få ha en insamlingsbössa för Musikhjälpen den dag spelar. Det inspirerade oss och nu har vi ansökt om att få vara med i Musikhjälpen med alla band de dagar som lucköppningen pågår, berättar Annaleena Wilhelmsson.

Även Hedemora kommun, Centrumgruppen och Köpmannaföreningen är medarrangörer i lucköppningen. Konceptet kultur som drivkraft, kan också stärka handeln och bidra till att staden upplevs på ett positivt sätt.
– Det är ju bara positivt när vi kan tillvarata den kreativitet som uppenbarligen finns, tycker Köpmannaföreningens ordförande Daniel Tengstad.
– Vi vill alla hålla staden levande och att kulturen ska vara nära och lättillgänglig. Hedemora är av hävd en väldigt stark musikstad och vi vill framhäva det, säger Annaleena Wilhelmsson.

Lucköppningen kommer att ske klockan 15.00 på vardagar och 11.00 på lördagar och söndagar. Kommunen kommer även att ha en liten eko-utställning i varje butik.
Dessutom blir det repris på en gammal succé från 1970-talet. Annaleena Wilhelmsson minns hur hon den gången satt och skrev in lyrik som Hedemoraborna lämnat in. Det resulterade sedan i antologin Hedemora dikt.

Därför kommer det nu att finnas en låda vid varje lucköppning, där den som vill kan lägga sina alster.
– Det är första gången vi gör en sådan här lucköppning, så det ska bli spännande att se hur det går, säger Annaleena Wilhelmsson.
Tanken är också att dokumentera alla uppträdanden, så att alla medverkande kan få delta i ett lokalt artistregister och kontaktförmedling i Studiefrämjandets kulturcenters regi.

Johan Källs/DT