Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucky Lucky Pigeons

Annons

De är fortfarande bara tonåringar, men har redan uppnått sina mål inom musiken.
Nu säger Lucky Lucky Pigeons tack och hej, med en sista spelning på Seasidefestivalen.

De flesta vet att det som ung tjej kan vara svårt att slå sig fram i musikvärlden.
Indiepopbandet Lucky Lucky Pigeons blev till för att Amna Maksumic, Hanna Olsson och Elin Pärsson ville visa världen att de var något att räkna med.
Det har de också gjort, med råge. På kort tid blev de ett av de mest omtalade dalabanden i indiesvängen och möttes av både ris och ros.
Jag träffar tjejerna på Kristinegymnasiet i Falun där de går sitt sista år. Vi slår oss ner vid ett bord inne på skolans café och börjar prata om hur det är att vara tjej i popvärlden, musiken i Dalarna och självklart också varför de väljer att lägga ner, trots att det gått bra för dem.
Historien om Lucky Lucky Pigeons tog sin början på Myspace för ett par år sedan. Tjejerna anade aldrig då att de ganska snabbt efter att de lagt upp sin Myspace-sida skulle bli en sådan ”snackis” i Dalarna. Väldigt snart hörde dessutom klubbar av sig med förfrågningar, och ville att de skulle komma och spela.

Två låtar

- Jag tror det att det bara hade gått ett par dagar, då var det en klubb som skrev typ ”Tjena, bra låtar, skicka fler!”. Problemet var att vi bara hade två låtar just då, säger Hanna.
- Egentligen var det inte en särskilt stor grej, men just då tyckte man att det var helt otroligt, säger Elin.
- Allt gick så fort, så man hann egentligen aldrig fundera över det. Då tyckte man att det var så stort bara att man kunde surfa in på vår sida och lyssna på oss, säger Amna.

Är det svårt att vara unga tjejer i musikbranschen?
- Absolut. Vi har märkt ganska mycket av det, särskilt när vi varit ute på klubbar och spelat. Äldre killar kan liksom fråga ”Oj, ska jag hjälpa dig?”, när man fixar med instrument, förstärkare och sånt där. Då tänker man bara ”Jag kan faktiskt själv”, säger Hanna.
- Det är ofta den attityden många har. Så där skulle de ju aldrig vara mot killar. Det verkar ibland som att folk tror att om det är unga tjejer som spelar så är det mest på lek, medan man tar killar på större allvar, säger Amna.
- Ja, lite så är det. Men jag tycker att det har börjat bli lite bättre nu. Mycket tack vare Marit Bergman, säger Elin.
- Ja. Hon har ju det där popkollot för tjejer. Det är ju jättebra, säger Amna.

Hur var bemötandet när ni hade spelat in ”Happy birds day”?
- Det var verkligen blandat, antingen hatade man oss eller så älskade man oss. Vi fick massor med kommentarer om att vi minsann inte kunde spela, att vi inte kunde hålla takten och så där, säger Amna.
De ilskna kommentarerna var uppenbarligen ingenting tjejerna tog åt sig av.
- Det var snarare så att det var det som drev oss, säger Hanna.

Varför tror ni att reaktionerna blev så blandade?
- Indiepop har ju inte varit så accepterat här i Dalarna, speciellt inte i Falun, som är väldigt mycket hårdrock, säger Amna.
- Hela idén när vi startade bandet var att ”nu ska vi visa dem”, liksom. Vi var väl inne i en period där man ville ha bekräftelse och hävda sig hela tiden, säger Hanna.
- Det är bara det att vi inte riktigt brinner för musiken på samma sätt som vi gjorde då. Dessutom har vi fokuserat mer på skolan och sådana saker det här året, säger Amna.

Är det därför ni väljer att lägga ner?
- Ja. När det inte känns roligt längre, och man undrar varför man håller på egentligen, då är det dags att lägga av, säger Amna.

Betyder det här att ni lägger av med musik helt och hållet?
- Ja. Eller, jag vet inte. Men som det känns nu i alla fall.
- Vi har gjort det vi ville, säger både Amna och Hanna.
- Jag tror ingen av oss skulle funka som soloartister. Det är bara som grupp vi kan spela, säger Elin.

Sista spelningen

Lucky Lucky Pigeons sista EP blev nyligen färdiginspelad, och i slutet av maj gör bandet även sin sista spelning på Seasidefestivalen i Falun.
- Vi fick en bra speltid, och tyckte att det skulle vara en fin avslutning, säger Amna.

HANNA BORGS
023-476 07
hanna.borgs@daladem.se

Mer läsning

Annons