Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ludvika får bronsplats i tillgänglighet

Ludvika fick under onsdagen motta ett diplom för sina insatser vad gäller tillgängligheten i kommunen.

Utdelare var Humana, som under fyra års tid har genomfört den så kallade Tillgänglighetsbarometern, en undersökning av hur kommuner arbetar med och uppfyller tillgänglighetsfrågorna.

Ludvika hamnade i år på tredjeplatsen, ett uppsving från fjolårets placering på nummer 14. Enligt Karl Madheim från Humana är det för att Ludvika kommun är bra på att systematiskt jobba med frågorna och följa upp med åtgärder.
– I årets enkät såg vi att utvecklingen har stagnerat i en hel del kommuner. Många svarar att de ”tittar på problemen”, men de uppfyller inte målen. Där skiljer sig Ludvika från mängden, berättade Karl Madheim från Humana under ceremonin.

Han menade även att det är viktigt med samarbete mellan olika organisationer, något som Ludvika uppfyller. Med på mötet var bland andra politiker från Samhällsbyggnadsförvaltningen, representanter från Tillgänglighetsgruppen samt tjänstemannen Ulf Persson som varit deras huvudsakliga kontaktperson.
Sedan 2008 har gruppen och Ulf Persson genomfört åtskilliga inventeringar av områdens tillgänglighet. Förändringar som kommit till stånd är bland annat en enhetlig placering av staketen för uteserveringar på huvudstråken i Ludvika, vilket underlättar både för rullstolsburna och för synskadade, speglarna och pappershållarnas placering inne på kommunens toaletter, samt en ramp vid Skuthamns badplats.
– Den är det ju många barnfamiljer som använder också, sa Ulf Persson.
– Tillgänglighet gagnar alla. Det är sunt förnuft egentligen, samtidigt som förändringarna ofta är så små att man inte tänker på dem. Men för en rörelsehindrad person kan de göra stor skillnad.

Förutom att grunda denna insikt hos folk, är framtida projekt för gruppen bland annat tillgängligheten på den nya fotbollsplanen.

Helena Wedin/DT