Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ludvika levererar kraftlänk värd 5,7 miljarder i Indien


ABB har på några månader beslutat bygga HVDC-fabrik och brytarfabrik i Ludvika. Så igår fick ABB den största kraftordern någonsin. Tillverkning, teknik- och ingenjörskonst till tre stationer och en 172 mil lång kraftlänk för ultrahögspänd likström (UHVDC) ska levereras till Indien, med idriftsättning 2014 och 2015.

Ordern på 5,7 miljarder kronor och ABB-Ludvika står för huvuddelen enligt Sten Jakobsson, vd för ABB Sverige.
Denna och fler aktuella HVDC-order innebär optimism, full produktion och successivt ökad verksamhet flera år framåt.
ABB i konsortium med BHEL (Bharat Heavy Electricals Limited) fick redan ifjol denna jätteorder i Indien, med flera stationer som ska överföra ultrahög spänning med rekordhöga effekten 8000 megawatt vattenkraft från nordöstra Indien till staden Agra, en sträcka på 1728 kilometer, men Siemens ifrågasatte anbudsvärderingen som därefter prövats på nytt.
Igår förmiddag tillkännagav så ABB att detta det hittills största HVDC-projektet är vunnet samt att den absoluta merparten av jätteordern handlar om HVDC- och högspänningsprodukter från ABB-Ludvika.

- Avtalet är störst någonsin för ABB i Sverige på kraftsidan och vi är mycket hedrade över att ha blivit valda som leverantör till detta historiska kraftprojekt. Projektet visar på ABB:s unika styrka inom ultrahögspänd likströmsteknik, säger Sten Jakobsson.
- Länken kommer att kunna leverera elektricitet för att tillgodose behovet hos 90 miljoner människor utifrån genomsnittstal för energianvändning i Indien.
Men inga nya Ludvikajobb som direktföljd. Ingenjörskompetens söks ändå hela tiden. Verkstäderna kommer att slå i produktionstaken. På civilingenjärssidan byggs projekt- och konstruktionsstab upp-
- Vi behöver givetvis hela tiden fylla på med order. Men HVDC-marknaden växer, i januari fick vi nya Skageraklänken, i december Nordbalt och nu denna, så ABB behöver öka resurserna en hel del, enligt Jakobsson

800 kilovolt och strömriktarkapacitet 8000 megawatt innebär världens största kraftöverföring. ABB-Ludvika där överföringstekniken med likström uppfanns för 50 år tar tekniken ständigt framåt.
- Länken North-East Agra sätter en ny standard för överföring av ultrahög likström och understryker ABB:s ledande globala ställning i fråga om HVDC-teknik, säger Peter Leupp, chef för ABB Power Systems.
Detta blir världens första UHVDC-länk med tre strömriktarstationer: två sändande stationer som samlar ihop vattenkraftsel, omvandlar från växelström till likström för överföring i en enda kraftledning genom Siligure-korridoren till mottagande station i Agra, där elkraften omvandlas tillbaka till växelström för att sedan distribueras till användarna.

Multiterminal-lösningen minskar väsentligt kostnaderna jämfört med alternativet med separata kraftlänkar till Agra från flera olika vattenkraftverk. Projektet ska levereras som en nyckelfärdig lösning inklusive konstruktion, systemteknik, leverans, installation och driftsättning. Detta är ABB:s andra multiterminal-länk för HVDC. Den första byggdes i Nordamerika 1990-1992.
Ordern bokas när finansierings- och lagkraven är uppfyllda.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se