Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ludvika­profilen framtagen

Den omskrivna ”hästen” är tills vidare skrotad i Ludvika kommun.
I stället har man valt att satsa på ny grafisk profil.

Som synes på bilden kan den föra tankarna till någon form av kurbits.
– Det är ett vågornament, en krusidull som ska associera till vatten och strömmar men även vindkraft. Ludvika ström har ju varit viktig för Ludvikas historia och utveckling, säger Ki Eriksson, informatör vid kommunen.

Hon berättar att hennes kollega Sanna Holmström, som även är grafisk designer, har arbetat med nya profilen i något halvår. Kostnaderna för att ta fram profilen har varit begränsade, enligt Ki Eriksson.
– Vi har haft hjälp av en konsult som granskat Sannas arbete. Kostnaden för konsulten uppgick till cirka 10 000 kronor och dessutom har vi och kommer vi att köpa in bilder som vi tänker använda i vår kommunikation.
Nyligen har politikerna i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott godkänt förslaget till grafisk profil och i dag, måndag väntas kommunfullmäktige ta det slutliga beslutet.

Kostnaderna för att successivt under några år fram till 2017 införa profilen på trycksaker, hänvisningsskyltar med mera beräknas grovt till 60 000 – 100 000 kronor.
– Vågornamentet behöver inte alltid vara med i den grafiska profilen. Ett annat designelement är en pratbubbla som kan användas i exempelvis annonser när vi vill ’prata’ med någon.
Ki Eriksson förklarar att ”vi levt utan en tydlig grafisk profil” men betonar att nya profilen inte ska ersätta det gamla Ludvikavapnet.

Men ”hästen” som Region Dalarna ville införa i kommunnamnen är död i Ludvika?
– Hästen är inte aktuell, men jag tror inte att man ska betrakta den som död, svarar Ki Eriksson och tillägger att det är en fråga för politikerna om hästen i framtiden ska finnas med i kommunens logotyp.

Torbjörn Granling/DT
torbjorn.granling@dt.se