Annons
Vidare till dalademokraten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ludvika tvingas byta serie – missar alla daladerbyn

Svenska Fotbollförbundet har fastställt serieindelningen för 2014.
Ludvikas herrar skulle ha spelat i samma division 3-serie som Falun, Korsnäs, Avesta AIK och Forssa – men flyttades i sista stund till en annan serie.
– För jävligt. Ludvika hade sett fram emot fyra derbyn på Hillängen. Nu får man ingen publikmatch, säger Lars Norman, ordförande i Dalarnas Fotbollförbund.

Anledningen till att nykomlingen Ludvika tvingades byta serie, från Södra Norrland till Västra Svealand, är att två Norrlandslag valt att begära sig ner från division 2 till division 3. Först Assi, från Kalix-trakten, och sedan Hille, från Gävle.
När Assi drog sig ur flyttades Hille till norrtvåan, med långa resor som följd, och valde då också att hoppa av.

Lerum, från Göteborg, och Värmbol, från Katrineholm, båda jumbo i sina kvalserier, stod på tur att ta de vakanta platserna. Något som fick konsekvenser med rockader i många serier.
Ludvika var ett av lagen som drabbades.
– Gestriklands Fotbollförbund hade ett möte för att försöka lösa situationen. Om Hille drog sig ur skulle nedflyttade Sandviken få ta platsen i norrtvåan. Tanken var att Sandviken skulle ta den platsen direkt och därmed rädda Hille kvar i division 2 (Norra Svealand), men Sandviken var inte glada över Hilles agerande och gick inte med på det, berättar Lars Norman.

Det här är inte första gången som lag begär sig ner en division i ett sent skede. På senare år har det blivit allt vanligare.
Men nu är det slut med det.
Förbundets representanskapsmöte beslutade nämligen i fredags att från och med nästa år ta bort den möj-ligheten. Drar man sig ur efter den 15 november, då förbundets förslag till serieindelning är klart, så får man börja om i distriktsserierna.
Och vakansen efter ett lag som drar sig ur fylls av bästa lag på tur från de distrikt som övriga lag i serien kommer ifrån.
– En mycket bra lösning. Vi slipper massvis med extra-arbete och föreningar som tvångflyttas och blir be-svikna, säger Lars Norman.

När Hille och Sandviken nu är borta från Division 2 Norra Svealand får Kvarnsveden två nya motståndare jämfört med serieförslaget.
Det blir två resor förbi Stockholm för att möta Konyaspor, från Norsborg, och Värmdö.
Ludvika får nu division 3- motstånd från Västmanland, Örebro och Värmland.

Bosse Hedenskog
bo.hedenskog@daladem.se