Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

120 lockades till fiskar, ärtsoppa och fika på Ö Hedtjärn

Annons

De första entusiasterna, däribland Anders Höök, började plantera ut ädelfisk i Övre Hedtjärn till sommarmete 1967. Senare stängde man en period på förvintern och höll pimpelfiskepremiär en vecka efter Vasaloppet. Den traditionen har hållit sig fyrtio år. Bland 120 pimpelfiskare var en nioåring från Sunnansjö först denna premiär att dra upp en ädelfisk.

-- Jo, jag har väl pimplat nå´´n gång, men detta är första gången jag fått fisk, sade en strålande glad Klas Eriksson, 9, som tidigt på premiärmorgonen drog två regnbågsöringar och en röding. Klas fiskade med räka på kroken. Främste påhejare var farfar Leif Eriksson, Sunnansjö.
Borta på "Finngrundet" satt Sakari Koivinen, Norberg, och metade med spö försedd med liten haspelrulle och flöte i pimpelhålet:
-- Först pimplar jag lite med vanligt blänke för att locka fisken. Sedan övergår jag till meta med flöte i hålet, för att få upp även de stora. Om de nappar.
Han berättar att han åkt upp sommar som vinter med husvagn till Ö Hedtjärn för rekreation och fiske med gelikar i 20 år. Inte minst många med finskklingande namn, bosatta i Västmanland, trivs just på denna plats.

Isen perfekt i år

Isen är fyra decimeter tjock och ytan helt perfekt att gå på. Lågskor hade dugt, men det var lite gråmulet väder på premiärförmiddagen och varma vinterkläder och -skor är att föredra. Ett 20-tal pimplare i signalgröna kläder berättar att de har internt pimplingsmästerskap för Moelven Dalaträ:
-- Jag kommer att väga in fångsten på grammet. Sedan ska vi fördela vårt interna prisbord, säger Peter Nordén, Mockfjärd.

Veteraner och ärtsoppa

Bland veteranerna vid premiärpimplingar, som Tage Eriksson, Östanbjörka, Börje Bäckfors, Grängesberg, och Astor Eriksson, Sunnansjö, så fick den senare ett rejält hugg när DD gick förbi.
-- Se det var en fin röding, säger Astor Eriksson när han ryckt upp en kilobit till sävenforsröding med röd fin mage. Nu är en fin middag räddad.
Astor gjorde sin 30:e premiär på tjärnen. Han visar hur han förstärkt tafsen mellan blänke och krok med persiennlina för att grejerna ska hålla för grov fisk.
-- Det är tradition att vi bjuder på ärtsoppa och fika när vi öppnar Ö Hedtjärn helgen efter Vasaloppet, när trafiken lugnat ner sig lite här på 247:an bredvid, säger Ingegerd och Anders Höök för Grangärde Fiske som åstadkommit detta synnerliga lättillgängliga fiskeparadis som lockat tusentals pimpelfiskare i 40 år.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons