Det var dubbel glädje på ABB i går.
Företaget tillkännagav en av sina största brytarorder någonsin. Samtidigt firade man att det är 50 år sedan det nuvarande högeffektslaboratoriet kom till.
- Laboratoriet är hjärtat i den utveckling som ABB stått för sedan andra världskriget, och den ligger till grund för många av de uppfinningar som vi kommit med, säger Anders Hultberg, som är chef för ABB:s brytarenhet.
På Högeffektslaboratoriet i Ludvika testar man högspänningsapparater från ABB:s alla divisioner i världen. Det kan vara exempelvis brytare, mättransformatorer, ställverk och avledare.
- Labbet är till för att simulera fel som kan uppstå, säger Anders Hultberg.
Simulera kortslutning
Det handlar exempelvis om kortslutningar som kan uppstå till följd blixtnedslag och fallande träd, men en insekt eller djur kan också ligga bakom en kortslutning.- T-banan i Stockholm slogs ut av en råtta som kommit in i ett mellanspänningsställverk, förklarar Shankar Subramany som är chef för laboratoriet.
Hela Skandinavien
Laboratoriet används också för att testa gränserna för produkterna och ibland är det extremt höga laddningar som förs in i apparaterna. Vad sägs om en ögonblicklig elstöt som motsvarar den maximala effekten av all energi i hela Skandinavien? Vi snackar om på 75 000 MegavoltAmpere (MVA) .- Då bildas en ljusbåge som är 30 000 grader varm, säger Anders Hultberg.
Därför testas också produkterna mot extremt höga temperaturer.
Men utvecklingen har inte skett över en natt. Det första högeffektslaboratoriet byggdes 1933, och man testade redan då världens högsta kortslutningseffekter. Dagens laboratorium stod klart 1958, men har sedan dess uppgraderats många gånger.
- Man kan nog lugnt säga att det skulle kosta 2 miljarder kronor att bygga en ny anläggning, säger Tomas Bergström, chef för elektrisk provning på högeffektslaboratoriet.
Ludvikas position
Investeringen 1958 motsvarade 25 procent av ABB:s årsomsättning, men det har gett avkastning för ABB som är världsledande på området.- Högeffektslaboratoriet är en viktig del i att det finns så många enheter av ABB i Ludvika, avslutar Tomas Bergström.
ANDERS BJÖRKLUND