Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50-åring som blivit Galleria och skattehus

Annons

Det sägs ha varit det finaste varuhuset i landet när Domus i Ludvika invigdes den 4 september 1958.
I DD:s tidningslägg i DD-fönstret kan man läsa Swesons långa artikel med bilder på förstasidan och två insidor om ”Marknadsstämning i Ludvika då Domus slog upp portarna”.
För exakt 50 år sedan.

En gossmusikikår från Kolsva spelade på stadens gator, minst 1500 människor var samlade när KF-direktören Harry Hjalmarsson invigningstalade och ballonger släpptes.
DD-referatet berättar att fyra polisen hade fullt jobb hela dagen med att skapa en jämn inströmning av folk som ville komma in och se härligheten.
Den lyriske DD-redaktören Sweson fick till det: ”Gack - eller res - åstad och se med egna ögon vad som här har skett”... ”Man vägrar tro att det är en mindre landsortsstad man befinner sig i” och ”...man blir stum, av förvåning vad som åstadkommits på Ludvikas gamla centrala torgplats”.

Torrlagd trottoar

Folk gick ute under tak på den breddade Storgatan och kikade i 75 längdmeter skyltfönster. Det var en stor finess på den tiden att värmeslingor lagts ner så det var en värmetrottoar, torrlagd året om och snöfri om vintern. Varuhuset i fyra våningsplan var på 3 000 kvadratmeter inklusive restaurangen. Avdelningar för herroch damekipering, med akvarium för barnen att roa sigmed när vuxna provade modet, Dalarnas största heminredningsavdelningmedmöbler, gardiner ochmattor samt avdelningar för TV och radio, sport, leksaker och till och med biltillbehör imponerade.
I entréhallens ”ljusgård” gick det i holländsk stil vid invigningen. Till holländskor utklädda Siri Hjulström och Ingalisa Svahn sålde blomsterlökar.

Halva är kontor


Sweson skrev att under tiden kommersen startade i varuhuset gjorde ”Tre trallande jäntor” från Lidingö och ”Bursells Twins” premiärmåltiden i restaurangavdelningen dubbelt njutbar. Det var exakt 50 år sedan. Varuhuset slog sorgligt nog igen efter några tappra försök att göra Domusgalleria av sist kvarvarande avdelningar. Av livsmedelshallen är i dag banklokal och apotek. Halva fastigheten utgörs av Galleria med ett tiotal butiker och i övre halvan jobbar cirka 140 anställda på Skatteverket.
– Faktiskt fler anställda i huset nu än under Domustiden. Men jag tycker fastigheten förstördes exteriört när indragna trottoaren, där man kunde gå och kika i skyltfönstren, i stället påbyggdes ut mot gatan, säger Jan Magnusson som är ägaren Linus Andersson i Bureå lokale representant.

Restaurangen lika


Han berättar att vid ombyggnaden till Galleria fann man att nuvarande trappor placerades exakt där första trapphus låg, som ersattes på 1960-talet av rulltrappor.
– Interiört är restaurangen och dess trapphus med hiss kvar, annars är Domustiden borta. En märklighet var hur dekoratörerna under Domustiden var tvungna att använda sig av en underjordisk gång och via luckor nå skyltfönstren, säger Magnusson.
– I Gallerians kafeteria kan man se filmen när Domus invigdes, mellan reklamspottarna.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se


Ditt minne av Domus i Ludvika?
berätta här!

Annons