Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokaten Henriques vill fortsätta den mångåriga tvisten

Annons

- Ett märkligt beteende av Ludvika kommun. Jag kommer att överklaga, säger Ludvikaadvokaten Björn Henriques efter tisdagskvällens kommunala beslut.
En ny rond ska gås i den flera år gamla fajten mellan Saxhyttans samfällighetsförening och kommunen i ena ringhörnan och Henriques i den andra.

Till en början handlade striden om att genuina fastighetsägare och Grangärdebor ville bidra till, bevara och utveckla sockenstugan i Grangärde till ett kyrkans församlingshem. Samfällighetsföreningens majoritet beslöt sälja tomtmarken under sockenstugan för 50 000 kronor. Björn Henriques opponerade sig som delägare i föreningen från första stund mot principen och priset. Såg detta som förtäckt bidrag till kyrkan. Allt som kunde överklagas prövades. Det slutade efter ett par år med förlikning och priset sattes till 100 000 kronor.

Fajt med kommun

Då var redan fajten med kommunen i gång. Kommunen hade i stridens hetta gett samfällighetsföreningen 100 000 kronor till advokatkostnader. Detta kommunens beslut överklagades av Björn Henriques. Länsrätten ändrade inte kommunens beslut, men det gjorde Kammarrätten i Sundsvall som upphävde kommunstyrelsens beslut från november 2005 om bidrag. Kommunen beslöt i januari i år att rätta felet som begåtts och återkräva bidraget. Föreningen svarade att pengarna var förbrukade till just advokatkostnader. Inga pengar finns i föreningen. Skulle man tvingas till en svårhanterlig uttaxering bland delägarna?

KS omvandlade

Samfällighetsföreningen hävdar att de inte gjort fel eller överskridit sina befogenheter. Bidraget uppfattade de inte ha varit förenat med några villkor om återbetalning.
Veckans kommunstyrelse, utom ledamoten Kurt Josefsson, bop, som var mot bidraget redan 2005, beslöt som fint att: ”omvandla bidraget på 100 000 kronor till Saxhyttans samfällighetesförening till ett ränte- och amorteringsfritt lån. Lånet ska omprövas om fem år”.
- Om samfällighetsföreningen till exempel säljer mark får vi fordran på 100 000 kronor tillbaks, är kommunalråd Maria Petterssons, s, kommentar.

Sälj mark

Underskrifterna på kommunstyrelseprotokollet har inte hunnit skrivas på innan Björn Henriques bestämt att överklaga omvandlingen av fordran till ett ränte- och amorteringsfritt lån:
- Det kommunen sysslar med är ett kringgående av Kammarrättens beslut. Ett märkligt beteende som jag givetvis kommer att klaga på.
- Kommunen begick ett allvarligt fel när man betalade ut bidraget direkt utan att beslutet ens vunnit laga kraft.
- Nu agerar man på det här sättet. Det skrider mot det mesta, enligt Henriques som tänker berätta för instansen som ska avgöra kommunbesväret att det visst finns mark att sälja inom samfällighetsföreningen för att täcka återbetalningen till kommunen.
BOO ERICSSON

Annons