Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Allt frid och fröjd så länge mördarsniglarna håller sig borta

Annons

Även om Ludvika inte direkt är något betongghetto, så finns här en odlingslottsförening.
Knutsbo Lupinen är ett område med odlingslotter som ligger vackert vid Knutsbotjärn.
Här finns en chans till odling för de som inte har möjlighet hemmavid.

Allt verkar vara frid och fröjd vid odlingslotterna i Knutsbo. Ett tag hotades området av den planerade nya sträckningen av riksvägen, men vägen planerades sedan om till att gå utanför området - och nu verkar planerna på en ny riksväg runt Ludvika vara helt avskrivna. För något år sedan förekom också stridigheter eftersom en del odlare uppfört större bygge än tillåtna 5 kvadratmeter på odlingslotten.

Lägenhet i Marnäs

Men det var då. Nu kan odlarna gå och påta i jorden i godan ro. DD träffar Karl Erik Ström som haft sin odlingslott i 30 år. Precis som många andra föreningsmedlemar i Knutsbo Lupinen bor han i lägenhet. Karl Erik jobbar som montör på ABB och har en tre-rummare i Marnäs. Hans två odlingslotter verkar vara ett av hans stora fritidsintressen.
- Det är så roligt att hålla på. Och så är det så jättegott det man får fram själv, säger Karl-Erik.
Han odlar bland annat lök, bönor, potatis, gröna ärter, vinbär och blommor. Den här dagen är han där för att fräsa undan gräs som växt till sig, och så rensa ogräs förstås.

"Mycket äldre människor"

Men det sociala umgänget verkar vara nästan lika viktigt som odlingarna förstår man när man pratar med föreningens medlemmar.
- Vi går runt här och ljuger för varandra, skojar Karl Erik Ström.
- Det är mycket äldre människor här, pensionärer. Det är deras sätt att leva och ha något meningsfullt att göra, tänker Karl Erik.
Han har själv ett år kvar till pensionen och efter att han gjort sin sista dag på jobbet så blir det nog än mer tid på Knutsbo Lupinen tror han.

Olika fester

En bit från Karl Erik träffar DD Berit Granfors som håller på att rensa ogräs i landet. Hemma hos henne på Karlberg luktar det lavendel, efter att hon tagit hem ett knippe häromdagen.
- Jag plockar hem mycket blommor till lägenheten, berättar hon.
Förutom blommor odlar hon jordgubbar, hallon, vinbär och grönsaker. Men även hon berättar att det sociala umgänget i föreningen är viktigt.
- Vi har träffar vid midsommar, valborgsmässoafton, vårfest, höstfest och skördefest, berättar hon.
Så det är inte bara gröna fingrar som gäller på Knutsbo Lupinen. Man ska vara socialt kompetent också.
ANDERS BJÖRKLUND

Annons