Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- AQ blev ny ägare i går

Annons

I slutet av januari meddelade ABB att företaget tänker avveckla sin tunnplåtverkstad.
Dålig lönsamhet uppgavs vara skälet. Nu har företaget hittat en köpare i Aros Quality Group (AQ) som tar över redan 1 juli.
- Vi tror på framtiden i Ludvika, säger koncernchef P-O Andersson.

Bland koncernen AQ:s systerbolag finns redan tillverkning av mekaniska detaljer och bland kunderna märks bland annat tågtillverkaren Bombardier, Scania, Volvo och Ericsson.
- Syftet med affären är att utveckla vår kundrelation med ABB:s växande verksamhet i Ludvika samt att hitta samordningsvinster med övrig tillverkning, säger P-O Andersson.

"Ingen källarfirma"

Koncernen omsatte förra året cirka 1,6 miljarder kronor, och företaget tar nu alltså över tunnplåtsverksamheten i Ludvika som omsätter cirka 60 miljoner kronor per år.
- Det är ingen liten källarfirma som tar över, utan ett stort företag som har en positiv och fin utveckling. Vi vill ha långsiktiga relationer med våra partners, säger Johan Söderström som är divisionschef för ABB Power Products.
Han är glad över att ett så pass stabilt företag tar över verksamheten.
- Det känns väldigt bra eftersom AQ är ett företag som har det här som sin kärnverksamhet, och att de också tar hand om personalen.

Investeringar

Enligt Söderström har företaget uppgett att de kommer att investera i maskiner, utrustning och personal.
- Att vi investerar i maskiner är normal business. Vi måste vara konkurrenskraftiga. Men vi hoppas också på nyrekryteringar, men det vore fel av oss att gå ut och säga att vi ska anställa så och så många. Men vi tror på framtiden i Ludvika, säger P-O Andersson.

Ta ställning till kontrakt

Drygt ett 40-tal personer kan nu alltså att få AQ som ny arbetsgivare. För IF Metalls klubbordförande Rolf Häggman kom det inte direkt som något glädjebesked när ABB i januari meddelade att man skulle avveckla tunnplåtverksamheten.
- Det är som det är. Men när man ändå tog beslutet så är det bra att arbetstillfällena blivit kvar i Ludvika, säger han.
- Nu har de anställda fått erbjudande om att följa med över till AQ. De som inte vill det får vara kvar i ABB, fortsätter han.
Någon köpesumma vill varken ABB eller AQ offentliggöra.

ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.se


Annons