Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrendenämnden ingriper inte i Ludvika campingfrågan

/
  • Hyres- och arrendenämnden menar att Ludvika camping inte kan bli någon het potatis förrän avtalstidens utgång 2009. Om det då visar sig att kommunen inte lämnar campingen i samma skick som när nyttjandeavtalet ingicks 2002.FOTO BOO ERIVSSON
  • Hyres- och arrendenämnden menar att Ludvika camping inte kan bli någon het potatis förrän avtalstidens utgång 2009. Om det då visar sig att kommunen inte lämnar campingen i samma skick som när nyttjandeavtalet ingicks 2002.FOTO BOO ERIVSSON
  • Fastighetsägaren Bo Johnsson vill sälja campingen (dyrt?) till Ludvika kommun och är besviken att man inte kommit igång med prisförhandlingar.FOTO BOO ERICSSON

Annons

Ordförande Sune Sandström riktade sig direkt till parterna, campingägare Bo Johnsson och Ludvika kommun, med uppmaningen att göra en besiktning av skicket på Ludvika camping. Därefter sätta sig ner och diskutera vad som ska hända efter sista december 2009.

Hyres- och arrendenämnden, Västerås, som i går samlades i Ludvika för att medla var inte imponerad över de klagomål Bo Johnsson kom framdragande med beträffande hur kommunen (och Östansbo IS) sköter campingen med det nyttjandeavtal parterna skrivit fram till sista december 2009. Avtalet väger tyngre. Det verkar inte lönt för Bo Johnsson att få tillstånd förtida upprivning av avtalet med kommunen.

Betala 800 000 kr

I en viktig del framkom att Bo Johansson har anledning att vara orolig och kritisk. Det finns inget skrivet avtal vad som gäller beträffande de servicebyggnader som kommunen låtit bygga för 1,3 miljoner, då gamla servicebyggnader med kök, tvätt och duschar för campinggästerna dömdes ut av kommunen på grund av vatten- och rötskador.
- Jag presenterades ett avtalsförslag om en avskrivning 15 år för byggnaderna.
Då hade jag blivit skyldig kommunen 800 000 kronor när nuvarande arrende går ut nästa år. Därför skrev jag inte på, sade Bo Johnsson.

Tre utgångsvägar

Sune Sandström ville veta kommunens avsikter?
- Det är inte enkelt att svara på hur Bosse vill ha det. Fortsatt upplåtande, kommunen får köpa eller att vi frånträder campingen. Alla tre vägar är öppna, svarade planeringschef Jan-Erik Eriksson.
Han berättade att man haft en besiktningsman på gång i våras att värdera campingen som den står idag till grund för en diskussion om framtiden. Men att denna process stoppades när Bo Johnsson gick till hyres- och arrendenämnden i somras med uppsägning av avtalet och påståenden att kommunen ägnat sig åt skadegörelse och avtalsbrott när gamla serviceanordningar rivits ner samt servicebyggnad och lekplats byggts.
Bo Johnsson har inte alltid tillfrågats. Hans gamla grejor har kastats. Rätt eller fel, tog inte arrendenämnden ställning till nu.

Grejorna är dina

Chefen för fastighetsavdelningen Stefan Andersson förklarade att ny tvättpelare, ny damdusch och Bo Johnssons gamla bord och stolar finns i nya servicebyggnaden.
- Liksom nya lekplatsen är det normalt underhåll. Du äger vid arrendeavtalets utgång det som vi bytt ut, sade Stefan Andersson.
- Gör jag? Då tackar jag, svarade Bo Johnsson.

Han vill sälja

Vad vill du helst när avtalet med kommunen går ut?
- Att kommunen köper campingen givetvis. Men jag vill bo kvar på fastigheten i mitt bostadshus och ha det lugnt och skönt. Jag har försökt i ett helt år få till stånd prisförhandlingar, svarar Bo Johnsson.
Och till vilket pris?
- Ja, haha. Vad bjuder kommunen? Att bygga en ny camping vid Räfsnäs skulle väl kosta 10-15 miljoner, eller vad?BOO ERICSSON
Fotnot: Bo Johnsson äger fastigheten Dagkarlsbo 1:1 i södra Ludvika tätort där det drivits camping sedan 1966. Han har i 5 + 7 år skrivit nyttjandesrättsavtal med kommunen, nu till utgången av 2009. Kommunen betalar till honom 100 000 kronor per år. Driften är utlagd på Östansbo IS. Campingen omfattar 3-4 hektar, med 130 platser. Nedre delen ligger extra naturskönt mot sjövik i Haggen.

Annons