Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilar på väg mot Piren vänder när klubblokalen är bemannad

Annons

Klockan är 02 och Väsman ligger spegelblank. Ludvikanatten är lugn. Bara tåggnissel från station och ett däcksbrus från genomfarten hörs nere i småbåtshamnen vid Piren där två medlemmar ur Ludvika motorbåtsklubb sitter nattvakt i lokalen på hörnet. De fikar, pratar och gör sina rundor för att hålla sig vakna till morgonkvisten.

- Bevakad hamn har avsedd avskräckande effekt. Sänker också försäkringspremien för oss båtägare, säger hamnfogden Göran Lindholm.
Enda händelser för bevakarna av småbåtshamnen är att natt till tisdagen påbörjade tre bilar inkörning till vändplanen framför restaurang Piren, men bromsades in, backade och vände när de såg lyse och folk i båtklubbens lokal på restauranghörnet.

Avskräcker

- Det avskräcker absolut att vi har ett joursystem med nattvakter i hamnen hela båtsäsongen, säger Göran Lindholm.
- Det var många år sedan, då i gamla hamnen, någon medlem fick något stulet.
Piren och nya småbåtshamnen med 214 båtplatser har funnits i två båtsäsonger. Nattvakteriet har inneburit att varken båt- eller restaurangägare drabbats av stölder under sommarhalvåret.

Bättre upplyst

- Båtplats medför en till två vaknätter per säsong, säger Börje Lind som är en bryggansvarig.
- Vi finns två i klubblokal och hamn hela nätterna. Dessutom gör vaktbolaget Rapid sina svängar och tittar till restaurangen.
- Vad jag önskar vore bättre upplyst vändplan, så man ser bilnumret om det skulle behövas.
Det förekommer ”bryggseglare” som är på sina förtöjda båtar till långt in på nätterna. I semestertider sover någon båtägare över i kajutan.

Rörelse är bra

- Bara positivt att medlemmarna utnyttjar hamnplatsen. Rörelse på kvällar och nätter är bra, säger Göran Lindholm.
En stor båtmotor betingar ett värde runt 150000 kronor, men är då utrustad med svårforcerade elektroniska lås. Stöldfaran, menar hamnfogden, är antagligen störst utifrån sjön. Att någon skulle försöka sig på att ”hämta” en båt och bogsera till någon skyddad plats.
Medlemsbevakad hamn ska fortsätta. När årets säsong är över och båtarna upplockade ska styrelsen i Ludvika motorbåtsklubb göra nytt schema för 2009 där båtplatsen kopplas vill visst datum för nattvakt.

Större båtar

Småbåtshamnen har betytt ett rejält uppsving för båtintresse och båtliv på Väsman. Många köper upp sig till större båtar vilket ställer krav vid bryggorna på större båtplatser med längre bommar.
- Till denna säsongen utökade vi med fyra stora båtplatser.
- Uppsvinget i båtlivet innebär att vi har tio tolv i kö som vill in med båt i hamnen.

Förbättrat båtliv

Kommunen är på gång att utreda ett ännu bättre frilufts- och båtliv på Väsman, med bland annat fler båtbryggor runt sjön och bättre gästbrygga vid Piren.
- Inom klubben har vi funderingar på en båthelg dit båtförsäljare ska inbjudas. Kanske redan nästa år, säger Göran Lindholm.


BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Annons